<![CDATA[Annica Törneryd är businesscoach.]]>

Starta eget blev Annicas väg bort från utbrändheten

Yasemin Bayramoglu

Publicerades: 2 augusti, 2016

Utbränd och ensamstående med tre barn. Då valde Annica Törneryd att lämna sin trygga anställning och starta eget. Det blev vägen till hälsan.
Nu hjälper hon andra att förverkliga sina drömmar.

41-åriga Annica har bott utomlands halva livet. Sedan många år i Luxemburg där hon jobbat på Europaparlamentet. Det var också där hon hittade kärleken, bildade familj och fick tre barn.
Men äktenskapet havererade och lämnade Annica med tre barn, ett hus och ett galet stressigt jobb på parlamentet och snart knakade det rejält i fogarna.
– Jag sprang mellan skolan, dagis och jobbet. Jag bara sprang, säger Annica.

Läkaren varnade och varnade. Stressymtomen blev allt fler. Men Annica fortsatte springa. Lägg till det ett stort mått tävlingsmänniska som gärna ville vara bästa mamman, laga nyttigaste maten, ha finaste huset och trädgården och vara lika vältränad som när hon var elitidrottare …
Till slut lade organen ner ett efter ett. Nu gick det inte att springa längre. Annica var tvungen att sjukskriva sig. Det var i februari 2014.

LÄS OCKSÅ: Därför är det rätt att vara liten just nu

Efter att i princip ha sovit i sex veckor insåg hon att det faktiskt inte var hon som var sjuk, utan situationen som var ohållbar. Hon var tvungen att ändra om radikalt.
– Jobbet var en extrem press. Det hade varit bättre för någon utan familj. Men jag var ensam förälder med tre barn. Och Luxemburg är så speciellt – alla har sin familj någon annan stans, så det är svårt att be andra om hjälp. Alla har fullt upp själva.

Annica tog ut all sin semester och föräldraledighet och tog långtidstjänstledigt från parlamentet. Sedan skrev hon en bok baserad på intervjuer med andra ensamstående mammor och gav ut den på eget förlag. I augusti 2014 påbörjade hon en utbildning till coach i San Diego i Kalifornien.
– Jag kände direkt att det är det här jag ska göra. Fast det var lite jobbigt att känna ”varför gjorde jag inte det här för tio år sedan?”. Men då hade jag naturligtvis inte erfarenheten jag har nu.
På årets sista dag registrerade hon sitt eget företag, ACT2exceed.

Att jobba som businesscoach i Luxemburg är inget lätt project att dra igång, eftersom de flesta är anställda inom antingen en europeisk institution eller bankväsendet. Men på grund av familjesituationen kunde Annica inte flytta heller. Så vad göra?
– Jag kör mina coachningar via Skype! Det går jättebra. Det sparar dessutom tid för både mig och mina kunder. Vi slipper resorna och sparar på miljön.
Kunderna är numera spridda över världen.

– Jag riktar mig till entreprenörskvinnor som är driftiga av naturen, som vill ha resultat och är beredda att satsa på sig själva och sina drömmar för att lyckas. Människor som är beredda att jobba på sina rädslor men även sina styrkor. Så mycket handlar om att fokusera rätt. Fokuserad aktivitet inom det området där du är bäst, din styrka, är det som definierar ditt resultat. Många fokuserar på sådant som man inte är så bra på och tänker att man måste bli bättre där för att lyckas. Men då händer inget. Fokusera på det du är bäst på i stället.

För Annica har viktigaste fokuset varit intäkterna. Med tre barn att försörja fanns inget val.
– Jag fick lära mig det den hårda vägen. Jag hade jobbat oavbrutet, men ändå kom det inte in pengar. Jag var dålig på att sälja in mig själv. Jag hade lagt så mycket tid på att försöka bygga en bas för att folk skulle hitta mig, men det jag behövde göra var att hitta en kund. Nu fokuserar jag på inkomstbringande aktiviteter – bara!

När hon väl gjorde den förändringen gick det fort. Väldigt fort.
– Fyra minuter, det är sant! Jag började med att skicka e-mejl till kontakter som jag kände kunde vara intresserade av mitt erbjudande. Sedan tog det fyra minuter tills jag fick ett meddelande i inboxen om att någon betalat för en kurs. Jag hade ett bra erbjudande med ett stort värde, fast till liten kostnad, säger Annica.

Hon menar att man inte ska vara så rädd för att utnyttja de kontakter man redan har. Även om din kontakt inte är intresserad så känner den kanske andra som är det och som nappar på erbjudandet.
– Jag var tvungen att strunta i om jag verkade jobbig, något som jag tror att många kvinnor är rädda för, säger Annica, men poängterar att det inte handlar om att skrika rakt ut om vad man gör.
– Satsa så mycket tid av din dag som du kan på aktiviteter som direkt eller indirekt leder till inkomst. Sitt inte och skriv blogginlägg eller gilla andras poster på Facebook, utan gå ut och skaffa en kund. Berätta på din egen Facebooksida om vad du gör och kom med konkreta erbjudanden.

Det kan börja med att man pratar med andra föräldrar när man hämtar barn i skolan. Våga kommunicera vad du gör. Det handlar inte om att säga ”hej vill du bli min kund?”, men låt folk veta så att det direkt eller indirekt kan leda till en kund, menar Annica.
– Se till att du har konkreta erbjudanden av dina tjänster. Bygg en automatiserad kanal som gör att folk kan hitta dig på nätet, anmäla sig till dina kurser och betala utan att du behöver var inblandad i den processen. Då lägger du inte tid på fel saker.

Annica har själv coacher som hon använder fortlöpande. I många fall handlar det om att få hjälp att sortera i sina egna tankar. Att navigera.
– Min egen styrka som coach är att jag är jättebra på att få igång en konversation som hjälper människor att komma bort från frustration och i stället få klarhet och fokus.

Förutom coachning av kunder en och en har hon dessutom startat mastermindgrupper. Då har man gruppsamtal där personer med liknande intressen samlas och delar erfarenheter för att växa och utvecklas.
– Tänk att du har en radiostyrd bil och ett batteri. Batteriet räcker kanske till en kvarts körning, men om du kopplar ihop tio stycken kan du köra mycket längre. Sådant tycker jag är jättekul! Jag kör en grupp med fokus på företag – där man man göra en affärsplan, utvidga sitt nätverk och få kunder. Den andra mer fokuserad på ens personliga utveckling. Poängen är att alla ska få vinning för egen del.

Nu börjar Annicas företag rulla på. Barnen växer. Livet blev inte den stora kärnfamiljslyckan som Annica tänkt sig. Men det blev bra ändå.
– Jag är extremt tacksam, lycklig och stolt över var jag är i dag. Jag tog mig hit genom dåliga val, bra val och mycket mod. Jag känner att jag är precis där jag ska vara. En viktig del av livet handlar om att uppskatta det som är, även om det inte är vad man hoppades på en gång.