<![CDATA[]]>

Utmanar stora med billig bokföring

Elisabet Åberg

Publicerades: 25 juni, 2013

Genom att, precis som jättarna, använda arbetskraft från länder med lägre lönekostnader sticker tre entreprenörer ut hakan. Den nystartade redovisningsbyrån Bokoredo är nästa nominerade i Driva Egets ”David mot Goliat”-pris.

Deras konkurrenter är framför allt redovisningsbyråer som riktar sig till småföretagare. Men Bokoredos grundare nöjer sig inte där. De utmanar den, enligt dem, konservativa bokföringsbranschen genom att garantera kunderna 30 procent lägre priser. Hemligheten är att delar av arbetet utförs av kollegor i Indien.
– Lösningen för andra lågprisaktörer är inte sällan att de istället skjuter över en del av arbetet på kunden eller tar ut högre kostnader i samband med bokslutet, säger Peder Albert, som är vd och en av Bokoredos grundare.

Ville utnyttja löneskillnaden
Han och kollegan Marcus Waering träffades när de studerade vid Handelshögskolan i Stockholm. Sedan dess har Peder Albert hunnit påbörja en läkarutbildning och jobba på ett stort konsultföretag. Men för två år sedan fick han ett spännande samtal av den före detta kursaren.
– Han och hans syster Linn sa att det måste gå att göra bokföring billigare, genom att utnyttja löneskillnaden i ett lågkostnadsland.
Så Peder Albert satte sig ner och räknade. Han passade på när det fanns tid: På kvällar, helger och under semestern. Sakta började en affärsplan att ta form.
– Ju mer vi grottade ner oss, desto intressantare blev det, säger han.

Samlade ett gäng indiska företag
Enligt Peder Albert använder redan de flesta stora företagen arbetskraft från Kina, Indien och liknande ekonomier. Men det kostar både tid och pengar att hitta och träna upp personer i lågkostnadsländerna. Många mindre företag har inte ett tillräckligt stort investeringskapital. Men från jobbet på konsultföretaget hade Peder Albert både kunskap och kontakter.
– Vi samlade ett stort gäng indiska företag och utvärderade dem på bredden och längden, säger han.
Den andra svårigheten har varit att skapa teknik som kan hantera frågor och mejl, något som gör det smidigt att scanna in, bokföra och skicka sammanställningar till kunden. I dag har de hittat en effektiv mjukvarulösning och det säger grundarna har varit extremt viktigt.

Ska anställa
Medan den matematiskt lagda Peder Albert är drillad i affärskoncept har Marcus och Linn Waering sedan en tid tillbaka drivit en kommunikationsbyrå. Syskonen, som umgås ”mer än alla andra syskon i världen”, har därmed koll på hur ett mindre företag drivs.
Nu letar de tre civilekonomerna efter en person att anställa för att sköta det dagliga arbetet. Målet är att bli en starkare utmanare och en större aktör inom redovisning för småföretagare.
– På tio års sikt tror jag att fler kommer att utnyttja arbetskraften i låglöneländer. Vi bevisar i alla fall att det går, säger Peder Albert.

NOMINERING
”Jag skulle vilja nominera vårt bolag Bokoredo AB som startades under 2012 och siktar in sig på att utmana bokföringsbranschen genom ett nytt affärskoncept.”
Peder Albert, en av tre grundare till Bokoredo

NOMINERA DU OCKSÅ: Vem vill du ska bli årets David mot Goliat? Nominera här!

LÄS OCKSÅ: