Nu ljusnar läget kring inflationen – men riksbankchef varnar

Josefin Wallin

Publicerades: 30 augusti, 2023
Foto av: Sandra Birgersdotter Ek

Det ljusnar kring inflationen i såväl Sverige som andra länder. Däremot är det allt för tidigt att anse faran över menar vice riksbankchefen Martin Flodén.

Oroande fenomen i tjänstesektorn

Riksbanken har flaggat för flera räntehöjningar i år – utöver de höjningar som redan har gjorts. I ett tal som vice riksbankchefen Martin Flodén nyligen höll delade han med sig av sina insikter kring inflationen och det ekonomiska läget. Dessutom ett noterat fenomen kring prissättning i tjänstesektorn som oroar.

Fram tills det att Riksbanken lägger fram sin varslade räntehöjning i september kommer mer statistik och även ytterligare inflationsprognoser att släppas. Det är därmed något för tidigt att spå utfall kring kommande räntehöjningar från Riksbankens sida. Men det finns saker vi redan nu kan fastslå.

Läs: Vad är inflation och hur påverkar den ditt företag? Full koll på 3 minuter!

Kan inte ”blåsa faran över”

I talet lyfter Flodén fram att det visserligen går åt rätt håll med utvecklingen av inflationen. Däremot anser han att det är allt för tidigt att ”blåsa faran över”. Vi kan vänta oss en lång period där penningpolitiken kommer behöva vara hårt åtstramad. Något som också kommer påverka företagen precis som räntehöjningarna. Den svaga kronan är ytterligare en komponent som inte talar till fördel för Sveriges ekonomiska utveckling. Däremot ser Flodén styrkor som talar för en positiv utveckling för den svenska kronan.

– Det finns även många styrkor i den svenska ekonomin, och kronan kommer rimligen att stärkas framöver.

Riksbanken har en prognos som spår en avkylning av inflationen. Däremot så uttalade sig Anna Breman från Riksbanken om riskerna med att inflationen istället skulle komma att vända uppåt – tvärtemot den egna prognosen. Det här skulle bero dels på ovan nämnda problematik kring vår svaga krona. Dels så skulle det också bero på utvecklingen i tjänstesektorn. Där kan man nämligen se en prisökning som inte motiveras av ökade kostnader för tjänsteföretagen. Det här skulle då kunna bli en faktor som motarbetar en avkylning av inflationen.

Läs: Inflationen sjunker ändå inte bra – ”En besvikelse”