Koncernbidrag och stöd för korttidsarbete

Koncernbidrag och aktieutdelning ger ej rätt till stöd för korttidsarbete

Gustaf Oscarson

Publicerades: 18 maj, 2020
Foto av: Tillväxtverket

Är det okej att göra koncernbidrag och ändå få stöd för korttidsarbete? Och vad gäller för aktieutdelning som gjordes innan Coronakrisen? Här reder vi ut Tillväxtverkets nya förtydliganden om stöd för korttidsarbete.

Koncernbidrag jämförs med aktieutdelning

Att lämna koncernbidrag till ett annat bolag i företagsfamiljen bör ses på samma vis som aktieutdelning. Det anser Tillväxtverket som förbjuder statligt permitteringsstöd till företag som lämnar koncernbidrag.

Enligt Tillväxtverket kommer företag som har gjort utdelningar innan 16 mars kunna ta del av permitteringsstödet. Men att göra utdelningar, eller slussa pengar inom en koncern mellan moder- och dotterbolag, efter får man alltså inte göra om man vill ta del av stödet. Det rapporterar SVT Text.

Är det okej om utdelningen gjordes innan Coronakrisen?

Tillväxtverket har också kommit med ny information kring tidsaspekten. Om aktieutdelning eller annan överföring lämnats före 16 mars kan det vara okej, men här ska en samlad bedömning göras.

Så här skriver Tillväxtverket.

”Ett bolag som anser sig ha en tillräcklig likviditet och ställning i övrigt för att besluta om en utbetalning av något slag, oavsett om det är en utbetalning till aktieägare eller annan som i praktiken innebär att förmögenhetsmassan i bolaget minskar, kan rimligen inte anses ha sådana allvarliga ekonomiska svårigheter att det skulle vara berättigat till stöd”

Detta gäller dels under den tid som ett företag tar del av stödet för korttidsarbete, men kan verkar också gälla under resten av räkenskapsåret.

”Bedömningen är att det i huvudsak är stödperioden som gäller, men samtidigt bör hela räkenskapsåret beaktas för att kontrollera att stödet inte uppenbarligen missbrukats genom till exempel värdeöverföringar i nära anslutning till stödperioden”, skriver Tillväxtverket.

Gäller samma sak för stora som små företag?

Vad gäller hur mindre företag ska hanteras så har myndigheten kommit fram till att lagen gäller lika för alla typer av företag.