<![CDATA[]]>

4 råd – Håll sams vid ägarskifte inom familjen

Gustaf Brickman

Uppdaterades: 2 april, 2019
Publicerades: 29 oktober, 2014

När ett ägarskifte sker inom familjen är det inte bara pengar som räknas. Att familjen håller sams, både i dag och i framtiden, är ju minst lika viktigt. Här är expertens tips.

Erik Larshamres  jobbar med generationsskiften på LRF Konsult. Här är hans 4 viktiga råd vid skiftet

1. PRATA OM DET
Prata om skiftet, och prata om det i god tid. Det är det viktigaste för ett lyckat ägarskifte inom familjen. Kan ni inte komma överens kanske gården i stället ska säljas externt – familjen är värd mer.

2. STÄLL VILLKOR.
Om skiftet sker genom en gåva kan föräldrarna välja att sätta villkor för denna, till exempel att gåvan ska utgöra mottagarens enskilda egendom. Det gör att gården inte löper risk att försvinna ur familjen vid en eventuell skilsmässa. Men var försiktig med villkor så att de inte begränsar handlingsfriheten för den som tar över.

3. TA HJÄLP.
Ett skifte är komplicerat och kan underlättas av den sakkunskap som många konsulter kan erbjuda. Men en utomstående part har också ett värde i sig, eftersom den inte har ett personligt intresse i bolaget och kan se saker mer objektivt.

4. TÄNK PÅ TIDEN EFTER SKIFTET.
Skiftet är inte slut när papperen är påskrivna. Ett vanligt problem för den äldre generationen är att släppa taget. Men för att ditt barn ska bli sett som ägare och chef av anställda och kunder krävs det att du tar ett steg åt sidan.

LÄS MER:
Viktigt är också att sätta rätt pris på gården för din dotter eller son, och att se över om eventuella syskon ska kompenseras – läs hur du sätter rätt pris inom familjen här!

Allt om generationsskifte hittar du här!

Uppdaterad 2015-06-25