<![CDATA[]]>

Satsade trots varningar – nu gör deras självplock succé

Redaktionen

Publicerades: 19 oktober, 2015

Rådet de fick var att absolut inte börja med självplock. Nu ringlar bilköerna långa utanför och tillresta kunder skördar drygt 3 ton av hallonen på Källstorps ekologiska odlingar.

Plasttunnlarna syns på långt håll när man närmar sig Källstorps hallonodling söder om Mariestad. Självplocket ska snart börja men den här onsdagen är bilkön ute på grusvägen förhållandevis kort. Ibland sträcker den sig hundratals meter ända ut till landsvägen.

Har gått på alla smällar

Det har gått 10 år sedan de första hallonplantorna sattes på gården. Från början var det ekologisk köttdjursproduktion som gällde men Per Perssons astma satte stopp för uppfödningen. Spannmålsodling följde men en bärkurs i länsstyrelsens regi fick familjen på andra tankar.

– På vägen hit har vi gått på alla smällar som man kan göra. Sommarhallonen gav vi upp för att de fick alldeles för mycket sjukdomar, berättar dottern Annika Persson.

Numera odlas bara hösthallon som mognar i augusti och ger skörd tills frosten tar dem. Plasttunnlarna är en förutsättning eftersom bären annars blir alldeles mosiga så fort det regnar.

Annonserar inte

De avråddes från att ha självplock, måhända en erfarenhet från jordgubbsodlarna. Anledningen skulle vara att kunderna lämnar kvar alldeles för mycket bär. Men nu är familjen Persson inne på fjärde året med självplock och rådgivarens farhågor har visat sig vara helt ogrundade. Tvärtom ger självplocket bättre ekonomisk avkastning.

– De två senaste åren har vi inte ens behövt annonsera. Vi har egen hemsida och en facebooksida och sedan sprider det sig människor emellan, säger Annika Persson.

Annika och mamma Monica Persson Sjöstrand är huvudansvariga för odlingen med hjälp av i huvudsak två anställda samt säsongsjobbare. Pappa Per har under tiden omskolat sig till sjuksköterska och är med när han är ledig.

– Vi har fortfarande inte kunnat ta ut lön men det är roligt med hallon och vi är ganska envisa personer. Nu jobbar vi på att göra egen sylt, saft och marmelad och att öka leveranserna till butiker och restauranger, säger Annika Persson.

Text: Göran Berglund. Artikeln är tagen från Land lantbruk