<![CDATA[]]>

”Vänta inte för länge med ägarskiftet”

Maja-Stina Skarstedt

Publicerades: 8 maj, 2014

Börja i tid, kompensera syskonen rätt och ta hjälp utifrån. Det är Driva Egets chefredaktörs Camilla Björkmans råd när hon intervjuas i Lantbrukspodden om generationsskiften.

Var tredje jordbruksföretagare är 65 år eller äldre, visar nya siffror från Jordbruksverket.

Det är alltså dags för generationsskiften över hela landet. Något som kan föra med sig utmaningar både för den som ska lämna över – och för den som ska ta över.

– Ofta finns ett stort marknadsvärde i gården vilket gör att det kan vara svårt för den som ska ta över att skaffa fram kapital, säger Driva Egets chefredaktör Camilla Björkman när hon intervjuas i Lantbrukspoddens specialavsnitt om generationsskiften.

Hon menar också att man inte ska underskatta känslorna som kommer med ett generationsskifte, kanske framför allt inom lantbruket. Ibland har man vuxit upp på gården och levt hela livet här:

– Då är det inte helt lätt att sätta sig ner och prata pris och pengar.

Hennes råd är att fundera igenom saken ordentligt för att sedan bestämma sig. Att vänta för länge kan göra att eventuella barn har skaffat sig andra karriärer och att man själv inte orkar driva verksamheten på samma sätt på ålderns kant.

– Då kan värdet på gården minska, säger hon.

En vanlig fallgrop är att inte kompensera syskonen rätt, vilket kan skapa avundsjuka och bråk.

– Det är det aldrig värt. Då är det bättre att sälja externt, säger hon och ger rådet att ta hjälp utifrån för att räkna på affären.

HÄR kan du lyssna på Lantbrukspodden som produceras av Anna Nilsson och Camilla Olsson på tidningen Land Lantbruk.

Även i nummer 2/2014 av Driva Egets specialtidning till de gröna näringarna handlar temat om ägar- och generationsskiften. Ladda ner tidningen gratis som pdf HÄR.