<![CDATA[]]>

5 råd – så tjänar du pengar på Facebook

Cecilia Ingvarsdotter

Publicerades: 23 september, 2015

Lyckas med dina Facebook-annonser och öka företagets intäkter. Driva Eget frågade experten Michael Wahlgren om hans fem bästa knep.

Michael Wahlgren är VD på byrån Pineberry som hjälper företag med synlighet på Google och Facebook. Han är även författare till SEO-boken Guldläge på nätet.
– Facebook-annonser är väldigt hett just nu. När Facebook endast tillät annonser ute i högerkanten funkade annonseringen inte så bra, men nu när annonserna visas i flödet ger de ett mycket större genomslag, säger Michael Wahlgren.

michael-wahlgren_klar

Michael Wahlgren foto: Pressbild

Men annonser på Facebook passar inte alla företag.
– Kan du inte hitta rätt målgrupp att matcha med din produkt eller tjänst så är det svårare att lyckas.

Michael menar att det i dag är mycket svårare att synas i Facebookflödet.
– För att nå ut i dag utan annonsering måste du ha en riktigt bra viral grej.

Så lyckas du med dina Facebook-annonser – fem viktigaste sakerna att tänka på:

1. Välj snäva målgrupper

En av de allra viktigaste delarna när du annonserar på Facebook är att välja för vem dina annonser ska visas. Tänk snävt och inriktat hellre än brett och utspritt.

Vid bred annonsering är det lätt att dina annonser visas för personer med svalt intresse och att klickfrekvensen blir låg. Det medför inte bara att dina annonser blir olönsamma utan ger även dyrare klick då Facebook premierar annonser med hög klickrekvens – då tjänar Facebook pengar.

Fundera på vilka du vill nå och rikta in dig på den målgruppen: Säljer du gymträningsbyxor som riktar sig till kvinnor 25-35 år kan du antingen välja att annonsera brett till alla 1,4 miljoner svenskar på Facebook som gillar träning eller så annonserar du för de 11 000 kvinnor mellan 25-35 som gillar träning och som dessutom gillar Sats.

2. Använd retargeting & mailadresser

Det finns två målgrupper som nästan alltid ger bra lönsamhet: Retargeting och mailadresser.

Retargeting innebär att du på Facebook annonserar för besökare som tidigare besökt din sajt. Detta genom att lägga in en spårningskod från Facebook på din sajt som sedan talar om att annonsen ska visas för besökaren på Facebook. Har du ett stort kundregister med mailadresser går dessa att ladda upp på Facebook. Dessa matchas mot en användare som sedan blir mottaglig för dina annonser.

Anledning till att dessa två målgrupper oftast är lyckosamma är att gamla kunder eller de som besökt din sajt visat ett tydligt intresse för det du erbjuder.

3. Lägg krut på dina annonser

Förutom målgruppsanpassning är annonsernas utformning ditt viktigaste instrument när du annonserar på Facebook. Investerar du tid och pengar på bra och relevant annonsmaterial kommer du totalt sett spara pengar då lönsamheten blir så mycket bättre. Glöm inte att skapa relevanta annonser för varje målgrupp där både bild och text talar sitt tydliga språk med vad du vill sälja. Tänk på att skapa olika annonser då ingen vill se samma annons hela tiden. En tumregel är att du inte ska visa samma annons mer än 3 gånger för en och samma person.

Du kan annonsera med allt från vanliga bildannonser och flerbildsannonser till videoannonser på Facebook. Testa dig fram till det annonsformat som passar ditt erbjudande bäst.

4. Tänk mobilt

Användandet av Facebook sker i mycket högre grad i mobilen än vid en dator. Det är inte sällan som mer än 90 % av våra kunders Facebook-annonsering sker i mobilen. Att tänka mobilt är alltså en självklarhet. Lika självklart som att du måste ha en mobilanpassad sajt dit de som klickar på dina annonser hamnar. Det är ingen poäng att lägga pengar på annonser i mobilen om din potentiella kund inte kan använda din sajt i mobilen på ett bra sätt.

5. Testa, testa, och åter testa

En stor fördel med att annonsera på Facebook är att du snabbt får svar på vad som fungerar och vad som inte fungerar. Detta gäller allt från målgrupper och annonser till hur mycket du ska buda för ett klick. Erfarenhet i alla ära, men du vet aldrig hur en annons fungerar innan du testat den i verkligheten.

Men, lägg dig inte på latsidan när din annonsering börjar bära frukt. Då gäller det att fortsätta testa för att hitta ännu bättre målgrupper och mer klickvänliga annonser.