Regeringens åtgärdspaket för corona och företag

Nya regler för korttidsarbete – detta behöver du veta

Gustaf Oscarson

Publicerades: 14 april, 2020

Reglerna för korttidsarbete (korttidspermittering) ändras och innebär nu att företag kan minska arbetstiden för anställda med upp till 80 % och att staten bär den absoluta delen av kostnaden.

Hur ser de nya reglerna för korttidsarbete (korttidspermittering) ut?

Idag (14 april) presenterade Magdalena Andersson nya regler för korttidsarbete. Det innebär att arbetsgivare nu kan minska arbetstiden för anställda med upp till 80 procent, och att staten bär den absolut största delen av kostnaden. Förstärkningen av systemet ska gälla under tre månader från den 1 maj 2020.

Tidigare gick det bara att korttidspermittera upp till 60 procent av medarbetarens arbetstid.

Läs mer här: Allt om korttidsarbete (korttidspermittering) – så fungerar det

Hur mycket sparar mitt företag på de nya reglerna?

Det nya systemet innebär att kostnaderna minskar ännu mer för företaget. Lönekostnaden för en anställd minskar med över 70 procent samtidigt som arbetstagaren får behålla nästan 90 procent av sin ursprungliga lön. Kombinerat med de nedsatta arbetsgivaravgifterna kan upp till 86 procent av den totala lönekostnaden lyftas från arbetsgivaren under maj och juni månad.

Men försök inte fuska…

Regeringen meddelar också att kontrollen kommer att öka med den högre ersättningsgraden. Man tillför nu resurser motsvarande 130 medarbetare till Skatteverket för att kontrollera företag som fått stöd för korttidspermittering. Detta kommer bland annat ske genom fler oanmälda kontroller av personalliggare.

Läs mer här: Så ansöker du om korttidsarbete hos Tillväxtverket