<![CDATA[]]>

”Bankerna diskriminerar småföretagen”

Maja-Stina Skarstedt

Publicerades: 16 maj, 2013

Småföretagen diskrimineras av storbankerna. Det menar Företagarnas vd Elisabeth Thand Ringqvist. Företagarnas senaste jämförelse av räntor visar att en enmansföretagare har en genomsnittlig ränta på 7,81 procent medan företag med fler än 50 anställda har 3,64 procent i genomsnitt.

I en intervju i Svenska Dagbladet i dag går Elisabeth Thand Ringqvist till hård attack mot storbankerna. Företagarnas vd är kritisk mot hur bankerna bemöter sina företagskunder.

I går berättade SvD om att många småföretagare nekas öppna insättningskonton på grund av tidigare betalningsanmärkningar – något som bryter mot Finansinspektionens rekommendationer. Denna fråga har diskuterats flitigt i Driva Egets forum under många år.

– Det är ett stort problem eftersom ett konto är förutsättningen för att kunna starta exempelvis ett aktiebolag, säger Elisabeth Thand Ringqvist till SvD.

Företagarnas färska jämförelsetjänst av räntor visar också att den genomsnittliga räntan för svenska företags checkkrediter skiljer sig mycket över landet och mellan bankerna. Dessutom framkommer det alltså att småföretagen har högre räntor än de större företagen.

– Jag vågar påstå att bankerna diskriminerar småföretagen och efterlyser nu konkreta åtgärder från regeringen och myndigheter för att förbättra konkurrensen och transparensen kring företagares lånevillkor och bankernas räntesättning, säger Elisabeth Thand Ringqvist i ett pressmeddelande.

DISKUTERA DU OCKSÅ! Fortsätt diskutera frågan i vårt forum!