Betalar du också snabbare än staten?

Camilla Björkman

Publicerades: 26 april, 2010

Efter finanskrisen har Sveriges företagare blivit bättre på att betala sina fakturor, visar nya siffror. Men staten är fortfarande sämre än de flesta företagarna på att betala.
– Fullständigt oacceptabelt, rasar finansmarknadsminister Mats Odell.

Svenska företag blir allt bättre på att betala sina fakturor. I december 2008 betalade 46 procent av alla företag och myndigheter i Sverige för sent. I mars 2010 var det bara 39 procent. Det betyder att betalningsmoralen är bättre än före finanskrisen, då siffran var 43 procent. Siffrorna kommer från kredit- och affärsinformationsföretaget Soliditet.

– Det beror dels på att de företag som tidigare hade sämst betalningsmoral har gått i konkurs, vilket gjort att det skett en slags utrensning nedifrån, säger Soliditets vd Krister Jörlén till DI.

Han menar att den andra orsaken är att företag ofta skärper sig i lågkonjunktur och blir bättre på att betala fakturor i tid.

Men staten är fortfarande sämre än de flesta företagen på att betala i tid, även om de skärpt sig lite sedan i fjol. Idag betalar hela 44 procent inom den offentliga sektorn sent. Förra året var siffran 47 procent.

Siffrorna får finansmarknadsminister Mats Odell att se rött.

– Att jag blir upprörd och besviken är bara förnamnet. Stat, kommun och landsting handlar upp tjänster av det privata näringslivet för runt 500 miljarder kronor om året. Att mindre företag får agera bank åt statliga myndigheter är fullständigt oacceptabelt, säger han till DI.

Men det är fortfarande många företag som inte klarar av att betala sina räkningar. Under 2009 ökade antalet betalningsförelägganden kraftigt och nu fortsätter de att öka – under mars med 2,5 procent jämfört med samma period förra året. Detta enligt kreditupplysningsföretaget Syna.

– Om utvecklingen inte vänder kommer vi att se ökade konkurser igen, säger Harald Stjerna, informationsansvarig på Syna.