<![CDATA[]]>

De håller huvudet kallt i börsoron

Camilla Björkman

Publicerades: 19 augusti, 2011

Börsen störtdök på nytt på torsdagen. Men besökarna på Driva-eget-se låter sig inte skrämmas. De drar inte ner investeringarna eller säljer i panik därför att det stormar på börsen, visar en ny undersökning.

En majoritet av besökarna Driva-eget.se håller huvudet kallt trots börskrisen. En ny undersökning på sajten visar att:

  • 42 procent har under augusti köpt aktier eller aktiefonder.
  • 35 procent har både sålt och köpt.
  • Endast 23 procent har sålt aktier och aktiefonder.

Undersökningen visar också hur besökarnas investeringsbeslut under resten av året kommer att påverkas av börsoron. Sex av tio svarar att den inte kommer att påverkas, medan 17 procent hävdar att de under resten av året kommer att vara försiktigare med att investera både i företaget och privat.

En minoritet, 5 procent, säger att de under resten av året kommer att vara försiktigare med att investera i firman, medan 15 procent kommer att ta det lugnare med att göra privata investeringar, som att köpa kapitalvaror.

Börsen störtdök på nytt på torsdagen och Stockholmsbörsens index rasade med 6,2 procent. Det är den största nedgången i Sverige på tre år.

På fredagen öppnade Stockholmsbörsen med fallande kurser, liksom resten av Europa. OMXS-index hade efter några minuter gått ner med runt 1 procent.

Orsaken kan främst sägas vara oron för att andra är oroliga. Torsdagsmorgonen öppnade med flera nedgångar världen över, vilket stärktes av att amerikanska investmentbanken Morgan Stanley sänkte sin tillväxtprognos och varnade för att vara farligt nära en recession.

Den enda ljusglimten i börsoron är att räntan sjunker. Läs HÄR Anders Anderssons blogg om hur han sänker räntan med 200 000 kronor när han nu placerar om ett lån på 14 miljoner.