<![CDATA[]]>

Rekordras på måndagseftermiddagen

Redaktionen

Publicerades: 6 augusti, 2011

Morgonens positiva utveckling vände snabbt på måndagseftermiddagen. När börserna öppnade i New York rasade Stockholmsbörsen och index var under en tid nere på minus 5 – vilket är bottenrekord för i år.

Det var när börserna öppnade i New York som Stockholmsbörsen började falla på måndagseftermiddagen. Under en tid var OMXS-index nere på minus 5 procent.

– Det gick väldigt fort. Jag tror att den försiktiga handeln på förmiddagen var i avvaktan på att de amerikanska börserna skulle öppna, säger Martin Björsell, aktiestrateg på Handelsbanken, till DI.

Under fredagen var experterna mer oense än på länge om det är sälj-eller köpläge på börsen. Först steg index, så sjönk det kraftigt och när USA-siffror om arbetslösheten kom steg kurserna och index slutade på plus 0,2 (minus 19,3 sedan årsskiftet, minus 12 procent under första augustiveckan).

Också i USA stannade raset av sedan arbetslöshetssiffrorna i rapporten var bättre än väntat.

Men positiva signaler och löften om sänkt underskott i kongressens kompromiss var inte tillräckliga för Standard & Poors, som efter USA-börsens stängning kom med besked om att landets kreditbetyg sänks från AAA till AA+.

Bakom beslutet ligger landets ökade skuldbörda, budgetunderskott och vad institutet betraktar som ökade politiska risker, uppger AP.

Beslutet kommer knappt en vecka efter att kongressen lyckats enas om att höja landets skuldtak. Men processen blev utdragen och under de senaste dagarna har världsekonomin varit i gungning.

Amerikanska myndigheter gick genast till angrepp mot nedgraderingen och hävdar att den beror på en felräkning.

– Det här är en historisk förändring. Sedan USA fick sin rating 1917 har den alltid varit AAA. Tyvärr var dock detta väntat eftersom S&P krävt nästan dubbelt så stora nedskärningar. Dessutom finns risk för fler nedgraderingar, säger banken Citis Nordenchef Eirik Winter till di.se.

Anders Andersson skriver här i sin blogg att osäkerheten och experternas felaktiga prognoser om aktiekurserna är ett sundhetstecken och visar att varken experter eller småsparare kan säga hur det ska gå på börsen i detta sända läge.