<![CDATA[]]>

”Räkna med fortsatt oro”

Camilla Björkman

Publicerades: 9 augusti, 2011

De amerikanska börserna stängde med stora ras på måndagen. Finansminister Anders Borg räknar nu med att det kommer att gunga rejält en tid. Men mitt i eländet finns två positiva konsekvenser.

Måndagens kaos fortsatte in på kvällen, då de amerikanska börserna föll kraftigt. Orsakerna är helgens besked från kredivärderingsinstitutet Standard & Poor's om att USA får sänkt kreditbetyg – från AAA till AA+. På Wall Street stängde Dow Jones index ned med 5,6 procent medan S&P 500 backade 6,6 procent.

Nu bedömer finansminister Anders Borg att marknaderna kommer att vara fortsatt oroliga in på hösten:

– Vi har ett mycket turbulent läge på den finansiella marknaden, en slagighet som vi måste räkna med kommer fortsätta en tid. Det finns inte någon som har en knapp att trycka på, sa han på en presskonferens på måndagen.

Under måndagskvällen (svensk tid) kommenterade Barack Obama första gången S&Ps beslut:

– Vi vet att Standard & Poor's ansåg att skuldtakslösningen kom för sent. Men vi behövde inget nedgraderat kreditbetyg för att förstå hur allvarlig situationen är. De goda nyheterna är att vi vet hur vi ska lösa de ekonomiska problemen, sa han i TV.

När Stockholmsbörsen öppnade på tisdagen gick OMXS-index ner nästan 1 procent, men efter några minuters handeln vände det till plus. Efter drygt en kvart var OMX30-index uppe i 2,4.

Mitt i eländet finns även två positiva konsekvenser. De är:

  • Riksbanken kommer förmodligen inte att höja räntan i år.
  • Eftersom oljepriset nu sjunker kraftigt kommer även bensinpriset att sjunka.