<![CDATA[]]>

Han satsade mest i Draknästet

Anders Andersson

Publicerades: 26 juni, 2009

Finansmannen Sven Hagströmer blev den riskkapitalist som satsade mest i TV-programmet Draknästet. Läs här om vad han och de andra fyra ”drakarna” satsade.

I nio avsnitt har närmare hundra företagare och uppfinnare stått framför de fem ”drakarna” och begärt pengar. Men nästan alla har gått därifrån tomhämta. I varje program har endast en eller två fått pengar.

Ofta har de fått lämna ifrån sig mer än vad de tänkt sig. Läs här om hur de tuffa drakarna förhandlade sig till uppfinnaren Sören Holmbergs livsverk i en förhandling där han var i underläge.

Men handskakningarna inför TV-kamerorna är inte den slutliga överenskommelse som programmet gett intryck av. Flera affärer är ännu inte klara, trots att det gått över tio månadersedan programmen spelades in i december 2008.

Eftersom ”drakarna” skulle framställas som tuffingar och hårdföra förhandlare hade Svt först i sista avsnittet klippt in de två företagare som bemötts bäst:

  • Sten Engwall från Sigtuna som hittat på ett nytt sorts vattenlås ville ha 600 000 kr för 90 procent av hans bolag. Han fick behålla 20 procent när Sven Hagströmer satsade 600 000 kr.
  • Karolina Räntfors från Stockholm, som kommit på ett nytt sätt att fästa knappar på kläder, fick mer än hon begärt när det blev rena slagsmålet om att satsa. Tre av ”drakarna” satsade 1,2 miljoner tillsammans för att få 49 procent av bolaget.

Enligt sajten draknastet.se satsade Sven Hagströmer mest. Dessutom  gjorde han fem egna satsningar. De andra  satsade oftast tillsammans. Gunilla von Platen och Mats Gabrielsson gjorde inte en enda affär på egen hand.

Så här mycket har de fem, satsat av sina pengar under de nio avsnitten:

  1. Sven Hagströmer: 4,95 miljoner.
  2. Mats Gabrielsson: 3,15miljoner.
  3. Ljubo Mrnjavac: 2,0 miljoner.
  4. Gunilla von Platen: 1,75 miljoner.
  5. Richard Båge: 1.75 miljoner.