<![CDATA[]]>

Hon är årets företagare

Annika Rosell

Publicerades: 9 november, 2009

 Barbara Bergström, grundare av Internationella Engelska Skolan, har utsetts till Årets Företagare 2009. Och det är ingen dålig resa hon har gjort. Från nyföretagare på 1990-talet har hennes företag i dag nära 600 anställda.

Årets Företagare ska ha utfört en prestation utöver det vanliga. Företagaren ska även vara en förebild för andra entreprenörer.

– Barbara Bergströms företag är lönsamt både för henne själv och för vårt samhälle. Det fällde juryns avgörande, säger juryns ordförande och Företagarnas vd, Anna-Stina Nordmark Nilsson.

– Det känns overkligt, men framför allt känner jag mig mycket ödmjuk, säger Barbara Bergström.

Internationella engelska skolan finns i dag i 14 skolor över hela landet och har över 6 000 elever.

– Att få en sådan här utmärkelse känns som ett erkännande att man verkligen har gjort något av betydelse för samhället. Men framför allt är det en utmärkelse till alla mina medarbetare och våra elever, sa en omtumlad Barbara Bergström efter prisutdelningen.

Så här lyder motiveringen: ”Barbara Bergström är en modig och nyskapande entreprenör som från mitten av 90-talet skapat ett eget företag med närmare 600 anställda, Internationella Engelska Skolan. Sin framtidsidé har hon föredömligt genomfört i en ny och svårnavigerad företagsmiljö. En idé som är lönsam både för henne själv och för samhället.”

– Barbara Bergström är ett bra exempel på hur man med rätt entreprenörsinställning kan hitta alternativa till den offentliga sektorn och växa kraftigt och samtidigt få bra lönsamhet, säger Anders Andersson, chefredaktör för Driva Eget, som ingick i juryn.

Barbara Bergström tänker inte slå sig till ro. Nästa år kommer Internationella engelska Skolan att öppna tre nya skolor, avslöjade hon.

Utmärkelsen Årets Företagare har sedan 1985 delats ut av Företagarna i de flesta av landets kommuner. Det bästa bidraget i varje län direktkvalificeras till finalen för Årets Företagare i Sverige.