Hurra, nu anställer småföretagarna!

Camilla Björkman

Publicerades: 1 oktober, 2010

Hela 74 % av de mest framgångsrika småföretagarna planerar att nyanställa fler än 15 personer under de kommande fem åren, visar en färsk undersökning.
– Det gäller att få tag på rätt personer, säger företagaren Staffan Melin.

Undersökningen, som är gjord av affärsnätverket Founders Alliance hos 550 av deras medlemmar (med en omsättning på i snitt 82 miljoner kronor), visar att hälften planerar att anställa mellan en och fem personer redan under 2011. Hela 15 % vill anställa fler än 15 personer under 2011.

– Undersökningen visar att jobben finns hos entreprenörsföretagen. Det är ett tydligt besked om att Sveriges entreprenörer skapar uthålliga och stimulerande arbetstillfällen, säger Niclas Carlsson, grundare och vd för Founders Alliance.

Men även utanför organisationen ser man positivt på att anställa. Småföretagaren Staffan Melin, grundare till företaget Require som jobbar med kravhantering, är en av de som planerar att få in nytt blod i företaget. Han och delägaren Alexander von Essen har precis anställt ytterligare en person i firman – och vill fortsätta.

– Planen är att växa med två till tre personer om året framöver, säger han.

Enligt Staffan Melin märks det nya, positiva klimatet tydligt. Jämfört med för bara ett år sedan är det mycket lättare att få nya kunder och därmed kunna expandera.

Samtidigt finns både svårigheter och orosmoln med att anställa.

– Ingen med lite erfarenhet går till exempel med på en provanställning nu för tiden. Det gäller också att få tag på rätt personer, för det är svårt att sedan bli av med fel sorts personer, säger han.

För att lyckas attrahera de riktigt bra tror Staffan Melin att man måste trycka på fördelarna med att jobba i en liten firma.

– Man syns mer i ett litet företag. Prestationen syns tydligare och man märker hur mycket man själv bidrar till firman, jämfört med att jobba på ett storföretag, avslutar han.