<![CDATA[]]>

Nej till lag mot kontanter i kassan

Camilla Björkman

Publicerades: 1 februari, 2012

Det blir ingen lag som förbjuder kontanter i kassan, efter att arbetsmarknadsminister Hillevi Engström (M) sa tvärnej till riksdagens uppmaning.

Det var i mars förra året som en majoritet i riksdagen drev igenom att en lag för sluten kontanthantering skulle tas fram. Orsaken var att minska rånen i butik.

Men det blev ingenting av med lagen, efter att arbetsmarknadsminister Hillevi Engström (M) sagt sitt i en interpellationsdebatt i riksdagen på tisdagen.

Engström anser att det räcker med att Arbetsmiljöverket kan kräva att det finns system för sluten kontanthantering i enskilda fall. Det fungerar bättre än en lag, tycker hon.

Kritiken lät sig inte vänta från Vänsterpartiet och Socialdemokraterna. Raimo Pärssinen (S) säger till TT att regeringen bortser från att de som står bakom disken i nattöppna närbutiker och bensinstationer vill ha en lag.

– Nästan tre butiker rånas varje dag och hälften begås med skjutvapen. Konsekvenserna för de som drabbas är förödande, säger Brink.

Organisationen Svensk Handel välkomnar dock beskedet. De hänvisar till siffror från Brottsförebyggande rådet, som visar att butiksrånen har minskat med 32 procent det senaste året (läs Driva Egets artikel om det här).

Även Företagarna är glada över beslutet. Redan i december kritiserade Företagarna förslaget med en lagstiftning i ett brev till Arbetsmarknadsdepartementet, som de tyckte skulle innebära onödiga kostnader som istället kan läggas på andra brottsförebyggande åtgärder.

 – Vi vill så klart se en tryggare arbetsmiljö i butikerna, men det här är fel väg att gå, sa Elisabeth Thand Ringqvist, vd för Företagarna, då.