<![CDATA[]]>

”Det här är ett riktigt skott i foten för blivande företagare”

Maja-Stina Skarstedt

Publicerades: 28 maj, 2013

Nu är det klubbat. Torg- och marknadshandlare måste ha kassaregister från och med den 1 januari 2014. Både torghandlare och Småföretagarnas Riksförbund är upprörda.
– Torghandeln kommer att minska ordentligt. Det här är ett riktigt skott i foten för blivande företagare som vill prova sina vingar, säger Erik Sjölander på Småföretagarnas Riksförbund.

I torsdags fattade riksdagen beslut om att torg- och marknadshandlare måste föra kassaregister från och med nästa år. Driva Eget har tidigare skrivit om förslaget som jobbats fram av Skatteverket.

– Det här är helt knäppt, kommenterar Erik Sjölander, näringspolitiskt ansvarig på Småföretagarnas Riksförbund, till Driva Eget.
– De enda som röstade emot var Miljöpartiet. Det var en riktigt korkad debatt som visar att de egentligen inte vet vad de håller på med.

Sjölander och torghandlare runt om i landet tror nu att torghandeln kommer att minska ordentligt.
– Kanske att Hötorget klarar sig, men i glesbygden där torghandeln varit mer en rolig grej för att ha något levande runt torgen kommer saker slå ihop helt. De kommer inte ha råd att ha kassaapparater, säger Erik Sjölander som även tar upp faran för Jokkmokks marknad.
Där ska kassaapparaterna klara kyla i smällkalla februari – något som inte fungerar i dag.

Erik Sjölander är dessutom kritisk till att Skatteverket även ska ha större möjlighet att i enskilda fall ge undantag vad gäller kassaregister, vilket också fattades beslut om i riksdagen.
I vissa fall kan alltså en handlare undantas från hela kravet på kassaregister och i andra fall kan en handlare till exempel bara vara skyldig att erbjuda kvitton.
– Det gäller att bosätta sig i rätt kommun och ha en handläggare från Skatteverket som är på bra humör. Det blir inte rättssäkert – de får göra lite som de vill, men småföretagare behöver få, enkla och tydliga regler.
 

DISKUTERA! Vad säger du om nya lagen? Diskutera i Driva Egets forum!
LÄS OCKSÅ! ”Kassakrav hos torghandeln – slag i luften”