<![CDATA[]]>

Så jagar Skatteverket dig som missar kvittot

Camilla Björkman

Publicerades: 11 augusti, 2011

Glömmer dina kunder att be om kvitto? Då är du en misstänkt skattefuskare i Skatteverkets ögon, efter en ny opinionsundersökning som genomförts bland kunder. ”Absurt”, säger småföretagaren Cecilia Charo.

Efter att kassaregistreringslagen trädde i kraft den 1 januari 2010 är det lag på att alla som säljer varor eller tjänster för minst 171 600 kronor per år ska ha ett certifierat kassaregister.

Nu visar en ny opinionsundersökning som Skatteverket beställt att många kunder glömmer att be om kvitto. Hos skomakaren är det till exempel bara 34 procent som ber om kvitto. Även hos frisören, på restaurangen och caféet och hos blomsterhandlaren kommer mindre än varannan person ihåg det.

I Skatteverkets ögon ökar det risken för att du som säljare ”struntar” i att bokföra köpet:

– Om man inte tar emot kvitto finns det en risk att det aktivt bidrar till skattefusk, säger Conny Svensson, nationell samordnare för Skatteverket, till DN.

Enligt Skatteverkets uppskattning är skattefusket runt 20 miljarder kronor om året.

– I och med lagstiftningen har vi möjlighet att göra oannonserade besök och kontrollera att allt bokförs. Men tyvärr fuskas det. Det märker vi när vi är ute, säger Conny Svensson till DN.

Syftet med kassaregistreringslagen är att det inte ska bli snedvriden konkurrens mellan företagare som betalar skatt och de som skattefuskar. Men Cecilia Charo, som driver ett café i Vasastan i Stockholm, menar att det inte går att dra alla över en kam. Bara för att kunden glömmer kvittot betyder det inte att säljaren skattefuskar.

– Det är absurt. När jag frågar om kunden vill ha kvitto har jag redan skrivit ut det och står med det i handen. Så det går inte ens att fuska, säger hon.

Andelen som alltid tar kvitto i olika branscher:

  • 34 procent tar alltid kvitto hos skomakaren, skräddaren och tvätteriet
  • 38 procent tar alltid kvitto hos frisör, massör, fotvård och liknande tjänster
  • 44 procent tar alltid kvitto på restaurang och café
  • 44 procent tar alltid kvitto hos blomsterhandlaren
  • 66 procent tar alltid kvitto i matbutiken
  • 85 procent tar alltid kvitto i övrig detaljhandel vid köp av exempelvis kläder, elektronik, böcker och byggvaror

Källa: Skatteverket