<![CDATA[]]>

Torghandlare ska tvingas till kassaregister

Camilla Björkman

Publicerades: 24 februari, 2011

Skatteverket misstänker att torghandlarna skattefuskar. Nu vill de ha en lag som tvingar även torghandlare till certifierade kassaregister. ”Det blir en utgallring”, säger torghandlaren Måns Borglin från Gränna.

Hittills har torg- och marknadshandlare sluppit kassaregister. Men efter en undersökning som Skatteverket har gjort kan det bli ändring på det.

– Vi har sett allvarliga brister hos i stort sett alla de 250 företagare som vi granskat djupare, säger Lars Lundh på Skatteverket till DN.

De kräver nu en ändring så att kravet om kassaregister även gäller för torg- och marknadshandlare. Diskussioner har redan förts med skatteutskottet i riksdagen.

– Förutsättningarna är goda för att detta ska bli verklighet, säger Lars Lundh.

Men torghandlarna själva tycker inte att det är någon bra idé. Måns Borglin från Gränna (på bilden) är en av dem. Han har varit torghandlare i nästan tio år och tror att systemet kommer att försvåra för de mindre handlarna.

– Det är krångligt att skaffa det och få det att fungera. Vi jobbar utomlands och har ingen väggkontakt, säger han till TV4Nyheterna.

Han tror att det finns en risk att folk får stänga ner.

– Det är möjligt att det blir någon form av utgallring så att det bara blir några större kvar.

Ett sätt att fuska är att stoppa ner pengarna i en låda bredvid kassaapparaten. Skatteverket har dock en plan för att minska även det fusket.

– Det kommer vi åt genom att vara ute på fältet. Vi gör kontrollköp, räknar kunder och ber att få räkna kassan, säger Lars Lundh.

Läs här om Skatteverkets nya kontroller för att sätta dit skattefuskare.