<![CDATA[Per Bolund, Miljöpartiet Pressbild]]>

Nu vill regeringen reglera crowdfunding

Cecilia Ingvarsdotter

Publicerades: 30 juli, 2015

Regeringen vill syna risker och möjligheter med crowdfunding, en finansieringsform som många småföretagare använder sig av. Finansmarknadsminister Per Bolund (MP) vill nu skynda på en reglering av finansieringsformen, skriver SvD Näringsliv. 

Globalt räknat gav allmänheten gåvor eller lån med avkastning, på totalt 16 miljarder dollar till olika projekt eller affärsidéer under 2014, det visar analystjänsten Massolution. Under 2015 räknar man med att den siffran kommer landa på det dubbla.

Regeringen vill nu därför gå igenom vilka risker och möjligheter finansieringsformen bidrar till på marknaden. Finansinspektionen kommer under torsdagen få i uppdrag att analysera gräsrotsfinansiering och ska ge underlag för en reglering senare under året.

– Vi ska gå vidare och reglera detta på ett sätt så att marknaden fortsätter att växa, säger finansmarknadsminister Per Bolund till SvD.

Han ser samtidigt risker med crowdfunding.

– Vi måste förbereda oss för att hantera de situationer där företag går i konkurs och människor inte får tillbaka pengarna de har lånat ut, säger Per Bolund.

Robin Teigland forskar om gräsrotsfinansiering vid Handelshögskolan i Stockholm. Hon menar att den starka utvecklingen hör samman med att misstron mot bankerna ökar bland företagare.