<![CDATA[]]>

Oväntat besked: Nu höjer SBAB boräntan

Ebba Arnborg

Publicerades: 7 maj, 2015

De kraftigt stigande marknadsräntorna påverkar bolån med långa löptider. Nu höjer SBAB räntan på sina längre bolån, tvärtemot vad banken själva tippade bara igår.

Statliga SBAB är ofta först ut att ändra räntorna. Nu höjer de räntan på lån med tvåårig bindningstid med 0,1 procentenheter, eller 10 punkter. I en stigande skala höjs samtliga räntor därefter, upp till den tioåriga räntan som höjs med 40 punkter till 3,55.

– Med anledning av att marknadsräntorna för längre löptider stigit kraftigt den senaste tiden höjer vi bolåneräntorna på motsvarande sätt, säger Klas Danielsson, VD på SBAB.

I SBABs Boräntenytt som släpptes igår var dock prognosen att boräntorna snarare skulle sjunka, för att börja stiga först 2016. Även SBABs långa boräntor skulle under 2015 ligga på nivåer lägre än de som nu alltså gäller från idag, löd prognosen.

Karin Hellgren, informationschef på SSAB menar att det finns en stor osäkerhet kring hur räntorna utvecklas framöver.
– Visar det sig att marknadsräntorna går ned nästa vecka så får vi se över vår prissättning på bostadslånen igen, säger hon till SvD.

Ränteändringen gäller även bostadslån förmedlade via SBAB:s samarbetspartners ICA Banken och Ikano Bank.

Inga av storbankerna Handelsbanken, Nordea, SEB och Swedbank har omedelbara planer att höja sina räntor, uppger de på torsdagsmorgonen efter beskedet från SBAB
– Vad jag vet har vi inga planer på att höja räntan. Vi följer marknadsräntornas rörelser. Får vi anledning att justera gör vi det, sa Swedbanks talesperson Anna Sundblad till SvD tidigare i dag.

driva-eget.se/bolan hittar du alltid de lägsta boräntorna. Dessutom hittar du bästa sparräntan på driva-eget.se/konto.

Läs också Anders Anderssons tips för hur du prutar på boräntan.