Avtrappa ränteavdraget – men skräm inte villaägarna

Anders Andersson

Publicerades: 27 oktober, 2015

Villaägare och bostadsrättsinnehavare skräms upp med uppgifter om att ränteavdraget ska avskaffas. Men lugn, det kommer inte att bli så inom överskådlig framtid. Däremot borde det vara självklart att under några år trappa ned avdraget från 30 till 20 procent.

I DN i dag och i det utmärkta radioprogrammet Kaliber säger man att experterna kräver att ränteavdraget ska avskaffas. Det är fel. Att avskaffa det helt är politiskt omöjligt – och är heller inte vad experterna menar.

I stället handlar det om att minska avdraget med kanske två procent per år tills det är ner på 15-20 procent. Jag förstår inte varför politikerna inter vågar göra det. Det finns en rad fördelar:

  • Det skulle på ett effektivt sätt kyla ned bostadsmarknaden och minska risken för en bostadsbubbla, precis som alla vill.
  • Det får effekt direkt. En lag om avtrappad ränta kan knappast träda i kraft förrän tidigast 2017. Men redan när beslutet har fattats bör bomarknaden lugna ner sig, eftersom alla vet att det framöver kommer att kosta lite mer att ha lån. Besked om framtida amorteringskrav hart motsatt effekt – många skyndar sig att köpa bostad eftersom amorteringskravet inte gäller lån som tagits innan reglerna ändrats.
  • Nu när räntan är rekordlåg och konjunkturen är på väg upp är det bästa möjliga tillfälle att göra avtrappningen.
  • Det skulle minska också skatten på kapitalinkomster till en internationell nivå. Dagens kapitalskatt på 30 procent är högre än i de flesta länder och gör att många svenskar flyttar kapital till andra länder. Att kapitalinkomster och kapitalutgifter ska ha samma skattesatser känns självklart.

Men frågan om sänkningen av kapitalskatten i samma takt som avdraget trappas ned verkar  inte övriga media förstå. Jag har nämligen inte hört att någon ställt frågor om detta till politiker och experter.

I stället har jag hört radioprogrammet Kaliber antyda att det finns planer på att ränteavdraget ska avskaffas direkt. Och i morse läste jag i DN att experterna vill avskaffa ränteavdraget – men det är avtrappning det handlar om.