<![CDATA[]]>

”Bolagsskatten ska ner till 15-20 procent”

Camilla Björkman

Publicerades: 27 december, 2011

Bolagsskatten måste sänkas till 15-20 procent, menar företagsledaren Rune Andersson som sitter i regeringens företagsskattekommitté. Det ska finansieras genom mindre avdrag.

Sedan i mars i år sitter industrimannen Rune Andersson i regeringens företagsskattekommitté, där han hjälper finansminister Anders Borg att se över företagsbeskattningen.

Nästa år ska Företagsskattekommittén lämna ett första delbetänkande, men redan nu säger Rune Andersson att han tycker att bolagsskatten måste sänkas rejält. Det rapporterar Dagens Industri på tisdagen.

– När vi sänkte den svenska bolagsskatten till 26,3 procent låg vi ungefär på snittet i Europa – i dag är snittet nere på nästan 20 procent. Det har hänt väldigt mycket, säger han till tidningen.

Rune Andersson vill ha ner skatten till 15-20 procent, vilket ska finansieras genom att minska företagens möjligheter att dra av räntor.

– Sverige är ett av få länder där räntorna i huvudsak är obegränsat avdragsmöjliga. Alla lån är i de flesta andra länder utsatta för ränteavdragsbegränsningar, säger han till Di.

Det första delbetänkandet gäller dock införandet av avdrag för riskkapital, som ska hjälpa små och medelstora företag. Nästa fråga gäller hur skattefrågorna kan utvecklas för att stimulera forskning. Slutligen ska bolagsskatten ses över.

I regeringens företagsskattekommitté sitter Rune Andersson som en av sex ledamöter. Ordförande är H G Wessberg.