<![CDATA[]]>

”Halvera bolagsskatten för vinster upp till 500 000 kronor”

Maja-Stina Skarstedt

Publicerades: 11 december, 2013

Vad sägs om att halvera bolagsskatten för vinster upp till en halv miljon? Alltså att sänka skatten från 22 till 11 procent? Det förslaget kommer Driva Egets bloggare Gustaf Brickman med.

– Helt plötsligt öppnar vi upp ett sätt att billigt kunna bygga ett investeringsutrymme inne i småbolagen, ett utrymme som kan användas till att öppna en ny butik, våga anställa, ja allt det där som storföretagen gör, säger han.

Han föreslår i ett nytt blogginlägg att bolagsskatten ska halveras för vinster upp till 500 000 kronor.

Den tidigare sänkningen, till nuvarande 22 procent, tycker han mest gynnar storföretagen:

– Den gör inte mycket för att få småbolag att satsa och investera. Visst, det blir några tusenlappar i besparing, men mer än så är det inte för de allra flesta.

– I dag försöker de flesta småföretag göra så små vinster som möjligt. Många är enmansföretagare och tycker kanske att det känns olustigt att betala skatt både på sin egen lön och på företagets lilla vinst. Om något försöker man gå med så pass mycket vinst att man kan ta en aktieutdelning, men likväl är strategin att ”tömma” bolaget på så mycket pengar man bara kan.

Vad skulle då halverad bolagsskatt innebära?
– Den direkta effekten blir att bolaget som gör 500 000 kronor i årsvinst får drygt 50 000 kronor till i kassan. Det är pengar som kan hjälpa små företag att bygga en buffert, få bättre likviditet och känna sig allmänt tryggare.

Den ekonomiska aspekten på förslaget, att det skulle kosta, är Gustaf Brickman medveten om:

– Frågan är dock hur dyrt det skulle behöva bli – den förra sänkningen, med 4,3 procentenheter, kostade 16 miljarder, men då sänkte man ju även skatten på vinster som var 100 miljoner och 10 miljarder.

Nu uppmanar Gustaf Brickman politikerna att reagera – och även er läsare. Vad tror ni om förslaget?

Läs hela blogginlägget och kommentera HÄR.