<![CDATA[]]>

Lina gick rakt i skattefällan när hon startade bolag

Daniel Lagerqvist

Publicerades: 1 augusti, 2016

Lina Skandevall i Norr­köping fick en smäll när hon ombildade till aktiebolag, och gick i en vanlig skattefälla. ”Det blev ett tufft efterföljande år” säger hon.

Lina driver kommunikationsbyrån Skandevall Media AB. Uppdragen är många och utöver Lina har bolaget två anställda.

– Jag har alltid fått höra att jag är en entreprenör och när jag till slut tog steget insåg jag att alla hade rätt. Nu har jag drivit företag i elva år, säger hon.

Men när hon bestämde sig för att byta bolagsform och ombilda den enskilda firman till ett aktiebolag fick hon ett tufft uppvaknande.

Läs mer: Ta klivet från enskild firma till aktiebolag – så gör du 

– Det gick bra för min firma och jag behövde anställa, därför ombildade jag till aktiebolag. Jag gillar inte matte och bok­föring och hade verkligen dålig koll på det då. Han som skötte min bokföring sa att ”allt går bra”. Och det litade jag på, säger hon.

Eftersom firman gick bra hade hon en hel del pengar avsatta i periodiseringsfonder.

– Jag trodde att det ”bara” var att lyfta dem till aktiebolaget men fick istället en rejäl smäll när allt skulle skattas samtidigt. Och det föll på mig som privatperson eftersom de kom ur en enskild firma. Det blev ett tufft efterföljande år. Jag fick ta ut extremt hög lön ur företaget som enbart gick till att betala restskatt. Det var bara att bita ihop och göra det.

I dag är läget ett helt annat. Aktiebolaget går som på räls och Lina har bra kontroll på ekonomin utan att ha koll på detaljerna. Det lämnar hon till en redovisningsfirma.

Läs mer: 4 skäl att välja aktiebolag 

– Det har varit en viktig lärdom. Du måste ha ordning på ekonomin, det är ditt eget ansvar och det är du som drabbas om du inte vet hur ett företag fungerar, säger hon.

Hon tycker inte att det är någon större skillnad i själva driften mellan firma och bolag.

– Men jag personligen tycker att det är enklare med aktie­bolag eftersom du skiljer på din privata ekonomi och företagets. Juridiskt sett så har du även ett bättre skydd som privatperson och ägare av bolaget.

Andra fördelar tycker hon är att du som anställd i ett aktiebolag har bättre förmåner, och att du ses som mer seriös av kunder.


Undvik samma miss: Få koll på periodiseringsfond och expansionsfond här!

Läs mer:

Periodieringsfond och expansionsfond.