<![CDATA[]]>

Nu kan du e-deklarera även om du har bolag

Maja-Stina Skarstedt

Publicerades: 20 mars, 2013

Nu flyttar mer och mer kring deklarationen ut på nätet. Skatteverket har startat Facebookssidan ”Dags att deklarera”. Och i år kan även du som har aktiebolag och handelsbolag använda e-deklaration och dit importera blanketter som K4 och NE.

Under tisdagen höll Skatteverket sitt årliga seminarium där årets deklarationsnyheter presenterades.
Bland annat kunde Skatteverket berätta om sin nya Facebook-sida som finns att nå till och med den 28 juni.

Vid onsdag lunch hade fler än 640 personer gillat sidan och flera frågor trillat in. Bland annat: ”Hur gör man med traktamente om landet inte finns i listan med normalbelopp?”
Skatteverkets svar: ”Finns inte landet med i listan på vår webbplats är normalbeloppet 310 kr/dag.”

– Vi vill nå ut till fler och provar nu även sociala medier, kommenterade Skatteverkets kommunikationsdirektör Marie Lindström under seminariet.
På Facebook-sidan fanns även den årliga frågan: När kommer årets deklaration?
Svaret: Alla deklarationsblanketter ska vara utdelade till mitten av april.

Men redan den 21 mars kan du logga in och deklarera på Internet om du har e-legitimation/bank-id. Vill du inte ha papperblanketter i fortsättningen ska du kunna avbeställa dessa.

– Från och med i år kan också delägare i aktiebolag och handelsbolag e-deklarera och få pengar till midsommar, säger Ingemar Hansson, generaldirektör på Skatteverket.

Bilagorna NE och K4 kan du i år importera från ditt bokföringsprogram eller aktiehanteringsprogram till e-tjänsten ”Inkomstdeklaration”. Då överförs uppgifterna direkt till rätt bilaga i e-tjänsten och du slipper att själv lägga in beloppen.

 Här hittar du Skatteverkets Facebooksida.

Nyheter

I år berör inte många deklarationsnyheter företagare. Den viktigaste nyheten är att schablonregeln för aktieutdelning endast får användas för ett bolag. Samtidigt höjs  schablonbeloppets storlek från 2,5 till 2,75 inkomstbasbelopp (143 275 kr). Ett tak på 90 inkomstbasbelopp införs för hur mycket som behöver beskattas som inkomst av tjänst.

Räntesatsen för positiv räntefördelning höjs från statslåneräntan ökad med fem procentenheter till statslåneräntan ökad med fem och en halv procentenheter.

I år får du inte något inbetalningskort med din deklarationsblankett. Istället finns uppgifter för skatteinbetalning på din specifikation/skatteuträkning. Har du skatt att betala får du ett inbetalningskort när slutskattebeskedet skickas ut.

Avsnittet ”Övriga upplysningar” på deklarationsblankett har fått nytt utseende. Nu finns fyra olika rutor där du kryssar i om du vill ha omfördelning av rot-/rutavdrag, om någon kontrolluppgift är felaktig eller saknas, om du har haft inkomst från utlandet eller om du begär avräkning av utländsk skatt. Kryssar du i någon av rutorna ska du även komplettera med information under fältet Övrigt. Motsvarande rutor finns i e-tjänsten ”Inkomstdeklaration 1”. Sist i avsnittet om din näringsverksamhet finns också en kryssruta, den fyller du i om din näringsverksamhet har upphört.