Så får du snabbare tillbaka pengar på rotavdraget

Camilla Björkman

Publicerades: 17 januari, 2010

Nu kan du som företagare ansöka om rotavdrag via nätet. Då tar det bara fem dagar i stället för tio och du slipper det vanliga problemet att fylla i blanketten fel. Läs om den nya e-tjänsten här.

Sedan den 1 juli 2009 är det företagen som utför rot- och hushållsarbeten som ska skicka in ansökan om skattereduktion enligt den så kallade fakturamodellen. Driva Eget har tidigare rapporterat om att det tar lång tid att få tillbaka pengarna på rotavdraget, vilket ofta beror på felaktigt ifyllda blanketter.

Men nu kan företag ansöka om preliminär skattereduktion för rot- och hushållstjänster direkt på Skatteverkets hemsida. Då tar det fem arbetsdagar i stället för tio. Internettjänsten känner även av om du fyller i uppgifterna fel, vilket gör att du slipper göra om och vänta ännu längre på att få pengarna tillbaka.

– Felaktigt ifyllda blanketter har varit ett stort problem med det nya husavdraget. Nu hoppas vi slippa många av de felen och företagen kan få sina pengar snabbare, säger Daniel Hedin Edlund, verksamhetsutvecklare på Skatteverket.

För att använda e‑tjänsten krävs att företagets firmatecknare loggar in med en e‑legitimation. För aktiebolag kan i vissa fall vd ansöka åt företaget.