<![CDATA[]]>

Så fuskar företag med rot-avdraget

Maja-Stina Skarstedt

Publicerades: 2 maj, 2013

Nu breder sig ett nytt skattefusk ut sig inom byggbranschen.
SVT:s Uppdrag granskning avslöjade i förra veckan hur skattefuskande företag konkurrerar ut de ärliga med hjälp av rot-avdraget.

För fem år sedan infördes rot-avdraget som gör det möjligt för privatpersoner att göra skatteavdrag för reparationer, bygghjälp och liknande i hemmet.

Rot-avdraget har blivit en succé – många fler nyttjar avdraget än vad som var beräknat.
Det är även en succé för fifflande företagare, som nu använder avdraget för att konkurrera ut andra.

Uppdrag granskning tar upp ett exempel på fifflet:
”Om en villaägare köper en installation av en större pump som kostar 80 000 kronor och hantverkaren tar 28 000 kronor för installationen ska kunden betala 94 000 kronor. 80 000 för pumpen och 14 000 för arbetet, resterande försvinner i rot-avdrag.
Men om ett konkurrerande företag istället tar 64 000 kronor för jobbet och säljer pumpen för 48 000 kronor, långt under inköpspris, då blir rot-avdraget 32 000 kronor och slutpriset för kunden blir nu bara 80 000 kronor.”

När Uppdrag granskning tog in offerter från femtio företag visade det sig att mer än hälften fuskade med rot-avdraget. Förlorarna är de företagare som inte vill fuska:
– Om jag inte följer med tåget så får vi ju dra ner kraftigt, säger Jörgen Ljunggren på Ljunggrens vvs, till Uppdrag granskning.

Skatteverket är medvetet om problemet:
– Vi har ju fått signaler från företag som ringer och är bekymrade. Helt plötsligt har något som alla alltid har velat hålla nere, nämligen arbetskostnaden, blivit den mest populära kostnaden av alla, säger Pia Blank Thörnroos, rättslig expert på Skatteverket.

Skatteverket begärde tydligare regler från regeringen redan för ett år sedan. Men regeringen bollar tillbaka frågan till Skatteverket:
– Det finns verktyg som Skatteverket inte har använt. De har möjlighet att gå in och begära underlag vad materialkostnaderna var i de enskilda fallen, säger statssekreteraren Mikael Lundholm (M) till Uppdrag granskning.

DISKUTERA! Är du drabbad av fusket? Diskutera i Driva Egets forum!

SE INSLAGET! Se hela inslaget på Uppdrag gransknings webbplats.