<![CDATA[]]>

Så tänker V fajtas om skatterna

Camilla Björkman

Publicerades: 13 augusti, 2015

Höstens budgetförhandlingar inleds när regeringen samlas i Harpsund nästa vecka. Nu laddar Vänsterpartiet upp med förslag om höjda skatter.

För att ha reformutrymme för sina förslag om bland annat gratis tandvård för alla upp till 23 års ålder, gratis preventivmedel för kvinnor upp till 20 år och utökad fritidsverksamhet vill de höja inkomstskatten för de som tjänar över 40 000 kronor i månaden.

– Vi tycker egentligen att jobbskatteavdraget kan börja trappas av tidigare, vid 30 000 kronor i månaden, säger Ulla Andersson, ekonomisk-politisk talesperson för Vänsterpartiet, till di.se.

 Andra frågor Vänsterpartiet vill slåss för är en nedtrappning av ränteavdragen, högre beskattning på kapital och högre fastighetsskatt på dyrare bostäder. Att ta tillbaka förmögenhetsskatt eller arvs- och gåvoskatt står också på listan, rapporterar di.se.

Vänsterpartiets chanser att få igenom något av sina förslag är ännu oklart. Det sista har dock finansminister Magdalena Andersson uttryckligen sagt nej till.

Vänsterpartiet har tillsammans med den rödgröna regeringen slutit en överenskommelse gällande vinster i välfärden. Den går ut på att skattepengar ska gå till verksamheten och överskott som huvudregel ska återinvesteras i verksamheten.

En utredning har tillsatts kring detta för att ta fram förslag som ska leda till en proposition till riksdagen.