Skattekrediter för nya bolag sågas

Camilla Björkman

Publicerades: 30 januari, 2012

Företagsskattekommittén föreslår idag två olika skattekrediter som berör nya företagare. Men förslaget får redan kritik från näringslivet för att vara både dåligt och krångligt.

Driva Eget har tidigare rapporterat om regeringens företagsskattekommitté, som hjälper finansminister Anders Borg att se över företagsbeskattningen. En av kommitténs första uppgifter var att undersöka möjligheten för skattelättnader för investerare och nya företag.

Nu kommer resultatet – som är långt ifrån näringslivets förväntningar. I stället för att ge företag och investerare rena skattelättnader har man tagit fram ett förslag på två typer av skattekrediter:

  1. En skattekredit värd upp till 300 000 kronor/år som personer som investerar i småföretag kan få.
  2. Ett anstånd på arbetsgivaravgifter som företag kan få vid nyemissioner.

Förslagen får skarp kritik från både Svenskt Näringsliv och Företagarna. Annika Fritsch, skatteexpert på Företagarna, säger till Dagens Industri att förslaget inte är en skatterabatt utan ett lån:

– Det räcker inte för att locka investeringar till de tidigaste och mest riskfyllda faserna.

Man tycker också att förslagen är för komplexa och svåra att lita på. I värsta fall kan arbetsgivaravgifterna krävas tillbaka om skattemyndigheterna tycker att företaget betalar för hög ränta på ett lån från ägaren, menar Annika Fritsch.

Även Svenskt Näringsliv är starkt kritiska till förslagen, som de menar inte ger den effekt man var ute efter från början.

Organisationernas förslag är i stället ett investeraravdrag där man får 300 000 kronor i avdrag – inte i kredit – om man investerar i småföretag.