<![CDATA[]]>

Skatteverket granskar fusk med moms och rut/rotbidrag

Yasemin Bayramoglu

Publicerades: 16 februari, 2016

Momsfusk och felaktigt utbetalda rut- och rotbidrag, bedrägerier mot välfärdssystemen. Nu skärper Skatteverket tillsammans med andra myndigheter kontrollen av fusket.

– Det finns oseriösa aktörer som använder företag för att få ut pengar från skattesystemen på falska grunder. Vi skärper kontrollen av detta, säger Rebecca Filis, verksamhetsutvecklare på Skatteverket, i ett pressmeddelande.

Bland annat kommer man att titta särskilt noga på återbetalningar av moms och punkt-skatter, rot- och rutbedrägerier och återbetalningar till följd av falska kontrolluppgifter. Bland annat är man på jakt efter rena fasadföretag som bara är ute efter att få ut pengar på felaktiga grunder.

Men Skatteverket är inte enda myndigheten som tar tag i fusket, utan granskningar kommer att utföras på bred front av flera myndigheter parallellt.

– Vi ser tecken på ett mer systematiskt och organiserat fusk. Aktörerna kan angripa flera myndigheter samtidigt, säger Rebecca Filis.

Enligt en rapport från Brottsförebyggande rådet kan så mycket som 3–10 procent av alla utbetalningar i välfärdssystemen vara felaktiga.