<![CDATA[]]>

Sponsra välgörenhet och få personal till julfesten

Redaktionen

Publicerades: 28 november, 2016

Gör något gott med årets vinst och få en tjänst på kuppen. Att sponsra en välgörenhetsorganisation eller en lokal idrottsklubb kan ge ditt företag både goodwill och välbehövlig hjälp i julruschen.

Har ditt företag gått bra i år och du funderar på att sponsra välgörenhet eller en lokal idrottsklubb.

Direkta donationer till välgörenhet är inte avdragsgilla så länge det inte rör sig om gåvor från ditt företags aktieutdelning. Avdragsgillt är kan däremot sponsring vara – att ge en summa för en motprestation.
– Det kan finnas situationer när man sponsrar en insats eller ett evenemang och får en motprestation, som exempelvis en reklamplats av mottagarorganisationen. Då är marknadsvärdet av reklamplatsen avdragsgill för företaget som en reklamkostnad säger, Peter Lindholm, rättslig expert vid Skatteverket.

Den avdragsgilla delen motsvarar alltså marknadsvärdet av den reklamplats eller tjänst som man får i motprestation.

Men det kan vara svårt att värdera marknadsvärdet av reklamplatsen på den lokala idrottsklubbens matchtröjor eller loggan på välgörenhetsorganisationens hemsida.

Risken är att Skatteverket inte värderar motprestationen lika högt som du gör. Ett sätt att få ett konkret marknadsvärde är att ta ut motprestationen i en tjänst.
– Det kan vara att bidragsmottagaren tillhandahåller tjänster som att packa varor i en butik eller bidrar med personal till ditt företagsevent. Ditt företag får då göra ett skatteavdrag motsvarande det som tjänsten skulle ha kostat om du anlitat någon för att utföra den, säger Peter.

När julen står för dörren med företagsfester och mingel runt knuten, kan en annan möjlig tjänst vara att sponsormottagaren arbetar som serveringspersonal på företagets julfest, eller det något mindre krävande men viktiga jobbet att stå i garderoben och ta hand om gästernas ytterkläder.

Vill du sponsra det lokala idrottslaget så föreningen och hör er för om de för en sponsorslant motsvarande en marknadsvärdig lön, kan tänka sig att vara personal på er julfest, paketera er butiks julklappar, packa era kunders kassar eller en annan tjänst med ett reellt värde.

Det här är alltså ett sätt att i praktiken komma runt reglerna om avdragsrätt genom att sponsra den valda organisationen i stället för att ge en gåva. Var bara noga med upplägget.
– Om man med företagets pengar sponsrar exempelvis sina barns idrottande eller har ett egenintresse i den välgörenhetsorganisation man ger till utan att få en motprestation av mottagaren är den tänkta sponsringen inte avdragsgill, då kan man bli beskattad som om man först tagit ut pengarna ur företaget och därefter lämnat bidraget vidare, säger Peter Lindholm.

Utan motprestation behandlas bidraget som gåva. Så var noggrann med att skriva sponsoravtal, som kan visas upp för Skatteverket, där ni anger beloppet ni sponsrar med och värdet av den motprestation ni får i motprestation.

Text: Maria Nordholm

Läs mer om sponsring och avdragsrätt här:

139292_1809563777

Betala till idrottsklubben – och dra av kostnaden

Går ditt företag så bra att du tycker du har råd att sponsra barnens idrottsklubb eller en artist som du gillar? Här får du hjälp att få den kostnaden avdragsgill.