<![CDATA[]]>

Tänk på att sommargåvan kan bli en skattefälla

Maja-Stina Skarstedt

Publicerades: 20 juni, 2013

Nu går många medarbetare på semester och kanske har du som arbetsgivare köpt sommargåvor? Tänk på att de kan bli skattepliktiga.

När företaget Visma frågade sina småföretagskunder om de skulle ge sommarpresenter till medarbetarna svarade drygt var femte av 900 företagare att de skulle det.

Men när du ger sommargåvor måste du vara medveten om att gåvorna kan bli skattepliktiga.

Driva Eget-medarbetaren Jan-Erik W Persson, som är skatteexpert på Visma Spcs, råder småföretagarna att tänka sig för innan de ger bort något inför sommaren:

− Du får räkna med att dina anställda inte kan komma undan att betala inkomstskatt på sommargåvor från dig som arbetsgivare, oavsett vad de är värda. Det är enbart för julgåvor som det finns ett undantag.

Jan-Erik W Persson varnar också de företagare som tänker ge bort skattefria ”reklamgåvor” till sina anställda för att komma undan problemet.

− Reklamgåvor är enligt Skatteverket inte tänkta att ges ut till dina anställda utan till ditt företags kunder. Det är dock möjligt att lagen kan medge att skattefria reklamgåvor även kan delas ut till anställda, men skattedomstolarna har inte prövat något sådant fall vad jag vet, säger han.

DISKUTERA! Ger du bort sommargåvor till dina anställda? Vadå? Och hur löser ni det med skatten? Diskutera i Driva Egets forum.