Slopad förmånsbeskattning för gåvor till anställda

Slopad förmånsbeskattning för gåvor till anställda upp till 2 000 kronor

Gustaf Oscarson

Uppdaterades: 17 juni, 2021
Publicerades: 18 juni, 2021
Foto av: AdobeStock

Under 2021 kan du ge gåvor till dina anställda för upp till 2 000 kronor utan förmånsbeskattning. Dessutom gäller fortsatt skattefrihet för förmån av parkering vid arbetsplatsen. Så här fungerar det.

Enligt regeringen är syftet med den slopade förmånsbeskattningen att stödja olika branscher i det lokala näringslivet och att förlänga arbetsgivares möjlighet till skattefri gåva.

2020 slopades tillfälligt förmånsbeskattningen för gåvor till anställda upp till ett värde på 1 000 kronor per anställd. Nu fördubblas alltså beloppsgränsen till 2 000 kronor under 2021. Förslaget är godkänt i riksdagen och den nya lagen träder i kraft den 1 maj 2021. 

Läs också: Coronastöden ditt företag fortfarande kan söka 2021 – här är listan

Vilka perioder gäller för slopad förmånsbeskattning upp till 2 000 kronor?

Skattefriheten ska enligt Regeringen gälla utöver den möjlighet att lämna skattefria gåvor som redan finns, och ska gälla gåvor som lämnas från och med den 1 januari 2021 till och med den 31 december 2021.

Det här ska gälla utöver de skattefria gåvor som redan finns, som exempelvis julgåvor. Se lista på ordinarie skattefria gåvor nedan.

Ps. Tänk på att om du själv är anställd i eget aktiebolag gäller reglerna även för dig.

Detta gäller 2021 för andra skattefria gåvor

Julgåva

Är skattefri för anställda om värdet inte överstiger 500 kr (inklusive moms).

Jubileumsgåva

Är skattefri för anställda om värdet inte överstiger 1 500 kr (inklusive moms).

Minnesgåva

Är skattefri för anställda om värdet inte överstiger 15 000 kr (inklusive moms) och om den anställde inte får den mer än vid ett tillfälle utöver när anställningen upphör.

Tillfällig skattefrihet för förmån av parkering vid arbetsplatsen

Under 2020 infördes också en tillfällig skattefrihet för förmån av fri parkering i anslutning till arbetsplatsen. Regeringen har meddelat att även den skatteförmånen ska gälla också 2021.

Syftet är att minska smittspridningen av coronavirus genom att underlätta för de arbetstagare som måsta åka till jobbet att ta sig till och från arbetsplatsen med bil istället för med kollektivtrafik.