<![CDATA[Theo Blanco. Foto: Martin Kelam]]>

Theo Blanco satsade på ett helt nytt koncept – med rörelse i fokus

Pernilla Sjöholm

Publicerades: 7 juli, 2016

Theo Blanco hoppade av mediekarusellen för att satsa på aktivitetsarenan Turbo Sport & Adventure Zone. På bara ett år har projektet gått från idé till ett helt nytt koncept som lockat över 50 000 barn och ungdomar.

Efter drygt ett år i branschkarantän efter att ha lämnat en högt uppsatt position väntade flera nya erbjudanden, både i Sverige och internationellt, men något annat hade börjat locka Theo Blanco.

– Det räckte inte längre att bara sälja luft i mediesfären. Jag kände så starkt att när jag lämnar jorden vill jag ha uträttat något meningsfullt. Min utbildning inom idrott och hälsa sammanföll med tron på att starkare och friskare barn är framtiden, säger han.

Tanken på en aktivitetsarena anpassad för såväl 9-åringen som 17-åringen började ta fart och i researchsyfte reste han till olika parker i USA med sina fyra barn.

– Klätterväggar, trampolinparker och Ninja Warrior-banor fanns redan på marknaden men ingen helhetslösning. Jag var tvungen att söka mig till leklandstillverkarna och förklara att jag ville ha något helt annat. De insåg ganska direkt att det här riktar sig till en målgrupp som tidigare har varit bortglömd och nappade. Vi ritade på många idéer, men man vet ju inte om det blir rätt när man skapar helt nya saker.

Läs mer: Bli lönsam genom hälsa – expertens 3 råd

Så slog hans nya koncept Turbo Sport & Adventure Zone upp portarna i Uppsala i februari i år. Lokalen, som innan premiären bestod av 4 400 kvadratmeter betong utan el och vatten, har förvandlats till en helt ny typ av aktivitetsarena med Nordens största trampolinpark, klätterväggar, höghöjdshinderbanor, multisportbanor och actionfyllda utmaningar som parkour och en Ninja Warrior-zon. Men här finns inte bara aktiviteter utan även kök med hälsosam inriktning.

– Som ungdomstränare har jag reagerat på att barnen kommer tillbaka från sommarledigheten lite mindre hälsosamma och med dålig kondition. Unga människor ska vara aktiva men jag såg ett växande stillasittande i Ipad-världen.

Han började undersöka vad det egentligen är som lockar och är så uppslukande.

– I spelen får barnen vara hjältar som springer, hoppar, tar sig genom hinderbanor och klarar klättringsutmaningar, vilket ger dem en enorm bekräftelse. Polletten föll ner och jag tänkte att det här kan man göra på riktigt. Man måste se helheten och här vinner ungdomarna balans, kroppskontroll och styrka. De ska kunna komma tillbaka och utmana sig själva för att förbättra både tid och förmåga.

Läs mer: Så gick han från MMA-eliten till succéföretagare

Sedan starten har 50 000 barn och ungdomar med familjer passerat genom hans dörrar och en bra dag har 1 500-2 000 aktiverats. Theo räknar till 500 kalas de senaste 16 veckorna och en försäljning av över 27 000 trampolinstrumpor. Ryktet har spridit sig och Turbo har haft flera besök av leklandsaktörer från runt om i Europa – både anmälda och oanmälda.

– Jag vill gärna expandera och måste nog göra det fort för att hänga med. Jag har redan tittat på lokaler för ett andra och tredje Turbo.