<![CDATA[]]>

33 svenska företag i framkant

Gustaf Brickman

Publicerades: 20 april, 2012

Spindelväv som tillverkar mänskliga reservdelar och ett system som gör att du kan öppna dörrar med mobilen. Det är 2 av 33 svenska innovationer som belönades när Sveriges 33 hetaste unga teknikföretag utsågs i veckan.

I tisdags presenterades för femte året i rad Sveriges hetaste unga teknikföretag på Berns Salonger i Stockholm. Och i år har konkurrensen varit hårdare än någonsin, säger Marie Alpmark, medarrangör från Ny Teknik.

– Intressant för listan har varit stort och vi har slagit alla rekord mot tidigare år. Långt över 250 nomineringar har strömmat in, och variationen är stor – från it-bolag till bolag inom bio- och medicinteknik.

Totalt finns tjugo nykomlingar på årets lista, med helt olika inriktningar. Zaplox i Lund ersätter fysiska nycklar med mobilen medan Peepoople i Stockholm på massproduktion av sin självrenande engångstoalett.

Ett problem för många startups är finansiering. Men här utmärker sig flera av företagen på listan genom att redan ha tunga namn bland investerarna. Wrapps digitala presentkort har både entreprenören Niklas Zennström och Reid Hoffman, grundare av det sociala nätverket Linkedin, i ägarskaran. Och i Recorded Future, som med bas i Göteborg utvecklar en sökmotor som ska kunna se in i framtiden, har bland andra Googles riskkapitalbolag gått in, skriver Ny Teknik.

33-listan brukar ha ganska bra koll. Vågkraftföretaget Seabased fanns med på listan redan 2008 och Spotify togs in 2009.