<![CDATA[]]>

5 råd för en bra lönestrategi

Marie Flodin

Publicerades: 13 mars, 2013

Hur mycket ska du ta ut i lön som ny företagare? Här är expertens fem råd till företagare för en bra lönestrategi som håller skatten låg och maximerar pensionen.

Först och främst: vilken företagsform du har valt spelar in på hur och om du tar ut lön. Driver du ditt företag som en enskild firma får du helt enkelt det som blir över när alla kostnader är betalda. Minus skatt och egenavgifter, förstås. Har du däremot ett aktiebolag har du möjlighet att välja hur stor lön och utdelning du ska ta ut.

– Då kan du välja att låta bli att ta ut en del av pengarna och bara ta ut så mycket du behöver. Går det riktigt bra kan du även ta ut en del pengar som utdelning på aktier och på så sätt betala en lägre skatt, säger Guy Rambech, rådgivare vid Nyföretagarcentrum Skåne Nordväst.

Det går att spara pengarna i bolaget för kommande investeringar. Men generellt tycker han att du ska ta ut en marknadsmässig lön så fort du kan.

En viktig orsak till det är att du behöver en sjukpenninggrundande inkomst. Den påverkar även hur mycket du får ut om du eventuellt ska vara föräldraledig. Även här finns det en viktig skillnad mellan att tjäna sina pengar i en enskild firma och i ett aktiebolag:

När du startar en enskild firma och gör en skatte- och avgiftsanmälan till Skatteverket får du under de första 24 månaderna en sjukpenninggrundande inkomst som beräknas på den lön du skulle ha haft om du varit anställd i stället för att driva eget företag.

– Den regeln gäller inte för den som har ett aktiebolag. Driver du din verksamhet i ett aktiebolag räknas du i Försäkringskassans ögon inte som företagare utan som anställd. Då beräknas den sjukpenninggrundande inkomsten på den faktiska lönen. Eftersom det ofta dröjer ett tag innan du som nybliven företagare kommer upp i ett normalt marknadsmässigt löneläge är detta ett skäl att ha enskild firma i början, säger Guy Rambech.

Här är hans fem råd för en bra lönestrategi:

1. Var realistisk
Räkna inte i underkant när du gör en budget för företaget och för din privatekonomi. Guy Rambech påpekar att det är viktigt att du räknar på hur ekonomin ser ut i normalfallet, inte i extremfallet.

2. Vänta inte med lön
Om du har ett aktiebolag är det extra angeläget att du tar ut lön. Om du lever på besparingar i stället för att ta ut lön och blir gravid eller råkar ut för en olyckshändelse är du oskyddad.

3. Maximera pensionen
Hur mycket du får i allmän pension i framtiden hänger förstås samman med hur mycket du tjänar. För att få så hög pension som möjligt behöver du tjäna 35 375 kronor i månaden (brutto). Tar du ut en högre lön ingår inte den summan i underlaget för beräkningen av den allmänna pensionen. Du kan komplettera med eget
pensionssparande.

4. Undvik statlig skatt
Om du vill slippa betala en extra skatt på 20 procent utöver den kommunala inkomstskatten ska du ta ut max 35 533 kronor (brutto) per månad.

5. Byt lön mot utdelning
Om du har ett aktiebolag och har möjlighet att ta ut en högre lön än omkring
35 000 kronor i månaden är det lönsamt att ta ut belopp därutöver som utdelning i stället. Om du är ensam ägare till ett aktiebolag kan du i år ta ut upp till 150 150 kronor enligt schablonregeln med en skatt på 20 procent. Om du har anställda kan du att ta ut mer.

Texten är ett utdrag ur en längre artikel med fler råd om en bra lönestrategi i Driva Eget nr 1/2013.