<![CDATA[]]>

Modellflygaren som blev företagare

Gustaf Brickman

Publicerades: 18 december, 2009

Gör som Ulf och Erik – gör hobbyn till en lönande affär. De kombinerade intresset för modellflyg och foto och började syssla med flygfotografering. Här är tipsen som kan göra ditt fritidsintresse lönande.

Det kan vara lättare än du tror att förvandla din hobby eller ditt fritidsintresse till ett lönsam företag. Här är en kort sammanfattning av en sjusidig artikel i decembernumret av Driva Eget.

Om du har ett brinnande intresse för något har du säkert också en massa kunskap som du kan dela med dig av. Utnyttja den.

Tänk efter hur du skulle kunna tjäna pengar på den erfarenhet du skaffat dig. Vad tror du andra med samma intresse skulle vilja köpa av dig, eller ha för hjälp av dig.

Börja försiktigt och pröva dig fram vid sidan av ditt fasta jobb. Om du sedan vill testa på riktigt har du alltid rätt att få sex månaders tjänstledighet från din anställning för att driva eget.

Ulf Grünbaum i Stockholm var intresserad modellflygplan. Så småningom började han fundera över om det fanns något sätt att få dra av de dyra plan han köpte.

Då kom han på att modellhelikoptrar kunde användas för flygfoto. Nu har han med kompisen Erik Hugoson startat helikopterfoto HB. Flygfoto, radiostyrt från marken till helikoptrarna, börjar nu bli en lönande verksamhet för dem. (Bilden ovan på de tvåp och en helikopter har han tagit från en annan helikopter).

Margareta Lundberg från Trångsund är ett annat exempel när en hobby blivit ett företag. För henne är det hennes vinintresse som gjort henne till en entusiastisk vinimportör för vinmärken som hon brinner för.

– Utnyttja din passion, din kunskap och dina kontakter. Då kan du kanske till slut leva på ditt fridsintresse som jag, säger hon.

För råd för hobbyföretagare.