<![CDATA[]]>

Rusning till aktiebolag – men passar det dig?

Camilla Björkman

Publicerades: 2 juni, 2010

Nu är det rusning till att starta aktiebolag. Antal registrerade aktiebolag under maj månad har ökat med nästan det dubbla, 98,2 procent, jämfört med samma period förra året. Men hur vet du om det passar ditt företag? Här får du svar.

Nu startar alltfler svenskar eget företag! Från årsskiftet och fram till nu har antal registreringar hos Bolagsverket av de vanligaste företagsformerna (aktiebolag, enskild näringsidkare, handelsbolag och kommanditbolag) ökat med 16,4 procent jämfört med samma period förra året. Det innebär 27 093 företag som registrerades hos Bolagsverket under perioden januari-maj 2010, jämfört med 23 283 under samma period 2009.

Det är också första gången i år som nyföretagandet ökat i samtliga län.

– Det är glädjande att nyföretagandet ökar så mycket. Därmed står sig den positiva utveckling som inleddes i höstas. Siffrorna är till och med lite bättre än den prognos vi gjort för helåret. Det är precis vad landet behöver, säger Rolf Dahlberg, vd för Visma Spcs.

Men allra helst vill svenskarna starta aktiebolag. Det är nämligen den som står för den största ökningen i statistiken. Under maj månad ökade antalet med skyhöga 98,2 procent jämfört med maj förra året.

– 3 219 nya aktiebolag såg dagens ljus under maj månad, jämfört med 1 624 under maj 2009, säger Mats Evergren, marknadschef på Nyföretagarcentrum. Det är en otroligt utveckling och det ska bli oerhört intressant att följa nyföretagandet under återstoden av året.

Sett under årets fem första månader är ökningen 21,2 procent. Även enskilda firmor ökar med 17 procent under samma period.

Orsaken till rusningen är med största sannolikhet aprils sänkning av kravet på aktiekapital i privata aktiebolag, från 100 000 kronor till 50 000 kr.

Funderar du på att göra om ditt bolag till ett aktiebolag? Då finns det mycket att tänka igenom. Bland annat blir det mer administrativt jobb – och så krävs självklart ett kapital. Se här vad som passar dig.

I vårt forum kan du diskutera frågan med andra företagare som funderar på att göra om sitt företag till aktiebolag.