<![CDATA[]]>

Svårt komma tillbaka efter konkurs

Redaktionen

Publicerades: 5 december, 2012

Den senaste tiden har det blivit allt svårare för entreprenörer som har en konkurs bakom sig att få banklån. Det hävdar Företagarna, som nu kräver att regeringen agerar.

Bankerna har blivit mer försiktiga med att låna ut pengar till småföretag, och för en företagare som har en konkurs bakom sig är det näst intill omöjligt att få banklån.

Nu går organisationen Företagarna till attack mot vad de upplever som en alltför snål kreditgivning och i Dagens Industri hävdar vd Elisabeth Thand Ringqvist att bankerna vägrar ge lån till företagare som har en eller flera konkurser bakom sig.

Hon menar att bankerna i allt högre utsträckning lägger vikt vid om en entreprenör som ansöker om lån tidigare har gjort konkurs. Tidigare har bankernas kreditgivning varit beroende av återbetalningsförmågan, men så är det alltså inte längre, enligt Företagarna.

– Regeringen ställer tuffa kapitaltäckningskrav på de svenska bankerna, men då måste man förstå konsekvenserna av det, säger Elisabeth Thand Ringqvist till DI.

Nu måste regeringen fundera över vad man kan göra för att förbättra för småföretagen, säger hon. 

I den senaste undersökningen från Företagarna svarar 31 procent av de tillfrågade att bankerna har skärpt villkoren under de senaste sex månaderna. Skillnaden i ränta mellan lån till stora och små företag har också vuxit med 100 baspunkter på ett år.

Det är inte ovanligt att nystartade företag tvingas gå i konkurs. Enligt vissa uppgifter går omkring vart tredje nystartat företag i konkurs inom tre år.

Men från bankhåll avvisar man kritiken. På Swedbank hävdar man att färre företag ansöker om lån och både Swedbank och SEB nekar bestämt till att man har ändrat attityd till entreprenör.