Bästa affärsidéerna 2022 – de här branscherna är stekheta

Karolina Östervald

Uppdaterades: 2 maj, 2022
Publicerades: 5 maj, 2022
Foto av: Adobe Stock

Vilka trender och branscher är hetast att starta eget i 2022? Och vilka affärsidéer är helt rätt just nu? Vi guidar dig till de hetaste branscherna och ger dig 7 affärsidéer som är helt rätt 2022.

1. Avkoppling i den hektiska vardagen

Insikten om att vi lever i ett stressigt samhälle är ingen chock. Det är mycket vi ska lyckas bolla som karriär, familj, hälsa och en meningsfull fritid. Dessutom proppas vi konstant med intryck och information från olika medier. Det gör att vi lätt blir trötta – och vår kropp är den som får axla hela lasset. Den hektiska vardagen har under de senaste åren gjort att vårt fokus har blivit att få in mer avkoppling i vårt liv. Här har du som entreprenör en magisk möjlighet – för nya och fler idéer behövs!

2. Ett smartare hem

Vi vill bli smartare i avseendet att spara både tid och ork – och vill därför också ha smartare hem. Denna bransch har under de senaste åren vuxit med stormsteg. Med allt från röststyrda funktioner för ljus och apparter – till smarta elektroniska lås. Jättar som Google och IKEA satsar stenhårt på att möjligheterna för det smarta hemmet ska växa. Här har du en guldgruva som entreprenör – för det finns fler ingångar som ingen har tänkt på.

3. Ge expertråd virtuellt

Under pandemin utsattes många branscher för stor press och svåra situationer – men många greppade också möjligheterna att göra sitt företag mer digitalt. En tjänst behöver inte vara fysisk för att exempelvis ge kunden expertråd. Företag som Kry och Firstvet har verkligen förstått att kunden vill ha hjälp och råd utanför kontorstid – och där de fysiskt befinner sig för stunden. Dessa tjänster ger både kunden och bolaget många fördelar. Kunden får tillgång till ett större serviceutbud som inte begränsas av varken tid eller vart den befinner sig. Bolaget kan hjälpa fler kunder med färre fysiska resurser – vilket är kostnadseffektivt och möjliggör att tjäna mer.

4. Skapa nytt från gammalt

En het och mycket viktig bransch är hållbarhet och återvinning. Det är ett välkänt faktum att vår miljö är i kritisk fara. Därför är det viktigt att vi alla tänker på vilka produkter vi konsumerar och på vilket sätt. Det är många som har tagit sig in i denna bransch – men det finns så mycket mer som kan uppfinnas och utvecklas. En idé som är högaktuell är Upcycling, vilket innebär att man skapar nytt av något gammalt.

5. Den digitala kontorsassistenten

AI (Artificial inteelligence) har under de senaste åren utvecklats. Är du utbildad inom maskininlärning och datavetenskap så är det ett ypperligt tillfälle för dig att satsa på denna bransch. AI har öppnat dörren för digitala assistenter som kan hjälpa till på kontoret – och vara en hjälpande hand för personal. Varför inte satsa på denna populära bransch – och skapa en mjukvara som kan hjälpa bolag?

Sugen på att veta mer? Hör på när entreprenören och digitaliseringsexperten Mikael Ahlström går igenom ”allt” du behöver veta om AI, digitalisering och framtidens e-handel.

6. Ge kunden möjlighet att hyra ut

Att hyra och hyra ut har blivit en trend – vi försöker att äga mindre. Därmed så är det många branscher som har tagit ett kliv i denna riktning, så som leasing av bil och uthyrning av maskiner. Affärsidéerna växer och entreprenörer kommer på många olika smarta lösningar. Här har du möjligheten att kliva in med nya idéer och innovationer. Finns det fler ägodelar som kunder vill eller kan hyra ut?

7. Gymmet till hemmet

Under pandemin drabbades träningsbranschen hårt när bland annat gym var tvungna att stänga under en längre period. Många längtade efter att få känna glädje i träningen igen – och därmed började den digitala träningen blomstra. Även utan restriktioner så kan det vara svårt att hinna med träningen i den stressiga vardagen – så en digital coach som stöttar med kost och träning är svaret!

Intresserad av fler affärsidéer att starta 2022?

Vår samarbetspartners VISMA Spcs har gjort en fantastiska lista med fler tips och idéer.

Vill du veta mer om affärsidéer och hur du lyckas?