10 tecken på att du tänker som en entreprenör

Camilla Björkman

Publicerades: 11 mars, 2015

Jag läser på amerikanska sajten entrepreneur.com en kul lista med tecken som visar att man har ett ”entreprenöriellt mindset”. Eftersom jag ödmjukt ser mig själv som urtypen av en entreprenör (hehe) och träffar en massa entreprenörer varje vecka, nu senast igår på Nacka Företagarträff där jag var moderator och stod i Driva Egets monter, valde jag ut de jag tycker stämmer bäst in. De är:

1. Du agerar

”Jag hatar entreprenörer med snygga affärsplaner”, säger Barbara Corcoran, känd investerare och grundare av The Corcoran Group som du kanske sett i amerikanska TV-programmet Shark Tank. Hennes råd: planera inte för länge utan kör igång och utveckla längs vägen. Jag håller med!

2. Du är rädd

”Jag vill ha (en entreprenör) som är dödsrädd”, säger Corcoran, och menar att de som är rädda för att misslyckas blir hyperfokuserade och gör vad som helst för att lyckas. Jag känner verkligen igen mig. Jag är alltid rädd för att kunden inte ska vara tillräckligt nöjd, att ni läsare inte ska gilla det vi gör osv – och det håller en verkligen på tårna.

3. Du håller i resurserna

Det kostar så mycket mer att driva företag, bygga varumärke och skapa tillväxt än de flesta tror. Men att hushålla med pengarna och göra det bästa av små medel är verkligen typiskt för framgångsrika entreprenörer och företagare.

4. Du frågar inte om lov

Vill man få något här i världen går det inte att gå runt och be folk om lov – hellre be om förlåtelse om det blir fel. ”Entreprenörer är aldrig nöjda med status quo”, säger framgångsrika entreprenören Stephane Bourque till entrepreneur.com.

5. Du är orädd

Entreprenörer ser potential där de flesta försöker undvika risker. Det är verkligen sant. Att driva eget är förenat med massor av risker, men de flesta entreprenörer ser framför allt viljan att lösa ett problem eller fylla ett behov att de inte tänker på dem.

6. Du gillar förändring

Om du bara stirrar dig blind på ett enda spår kommer du att få det svårt att lyckas som entreprenör. Det är nämligen få företag som från början ser ut som de sedan gör när de lyckas. Man börjar kanske med ett spår, möter marknaden – och märker att idén måste modifieras. Det är en ständigt pågående process som aldrig slutar.

7. Du älskar en utmaning

Så självklart så det knappt behöver skrivas. Men det finns ju ingen härligare känsla än att göra något som alla andra säger kommer misslyckas och sedan ro det i land, det kan nog de flesta entreprenörer skriva under på.

8. Du reser dig igen

Ytterligare en självklarhet, men så sann. Det funkar inte att gräva ner sig och deppa när saker inte går som man planerat i företaget. För är det något man vet så är det att saker INTE kommer att gå som man planerat – de kommer gå åt helvete gång på gång. Men av det lär man sig massor och man blir starkare för varje gång.

9. Du lyssnar på andra

Att vara ödmjuk och ta till sig av andras lärdomar och erfarenheter är också ett drag jag ofta ser hos framgångsrika entreprenörer. De vet att de inte alltid själva har rätt och finner inget egenvärde i att bevisa det för andra, utan ser hellre nyttan i att lyssna på andra entreprenörer och framför allt – sina kunder.

10. Du är en outsider

Entreprenörer är inte alltid accepterade som de är. De har starka åsikter, är krävande, jobbiga att ha att göra med – annorlunda helt enkelt. Men å andra sidan får de saker att hända som få personer gör. Alltså inget att ha dåligt samvete över.

Känner du igen dig extra mycket i någon punkt? Vilken då i så fall?

/Camilla