5 lärdomar från Kjell Enhagers sommarprat som även du kan anamma

Camilla Björkman

Publicerades: 14 juli, 2015

En av våra mest uppskattade föreläsare på Driva Eget-dagen, coachen och föreläsaren Kjell Enhager, sommarpratade i P1 i förra veckan. Om du inte lyssnat rekommenderar jag dig att göra det (tillsammans med sommarpraten av Lena Olin, Tom Alandh och Liza Marklund – mina favoriter hittills!).

I sann Driva Eget-anda kunde jag inte låta bli att skriva ner fem lärdomar från Kjell Enhagers sommarprat som även vi företagare kan använda oss av. Så här kommer de:

1. Fokusera på det du kan förändra

Ibland blir vi så fångade i det yttre att vi tappar fokus på det inre, som att göra vårt bästa. Men du kan inte styra det yttre. Resultat är en produkt av vad vi gör och vem vi är. Så fokusera på det du kan påverka, släpp det andra.

2. Ha en ältstund

Att älta misstag smittar av sig på andra saker. Tillåt dig att älta, men bara i 15 sekunder. Svär, skrik – gör vad du vill. Men sen är det bara att köra på.

3. Visualisera hur du vinner

Skapa positiva minnesspår i hjärnan. Kjell Enhager berättade hur han coachade hockespelare att föreställa sig hur de gjorde mål. Gör samma sak och visualisera hur ditt företag blir en vinnare.

4. Använd glassboomerangen

Kjell Enhager sa nej till att hans dotter skulle få en glass, varpå hon svarade: “Jag vet att jag inte får en glass men OM jag skulle få en, vilken sort skulle jag få då?”. Det slutade såklart med att hon fick sin glass – och uttrycket “glassboomerang” var fött. Så när du själv – eller någon annan – säger att något inte går, säg: “Jag vet att det inte går, men OM det skulle gå, hur skulle du göra då?”.

5. Lyft dig själv

Kjell Enhager berättade om en pappa som brukade stå vid sidan om fotbollsplanen när hans dotter spelade, och ropa ut allt hon gjorde fel på plan. Även dottern var lika bra på att själv rada upp sina misstag. Men det man fokuserar på växer i livet. Fokuserar man på problem blir det fler problem, men fokuserar man på plus och det som är bra blir det ännu bättre. Så kort sagt: lägg krut på det positiva och det kommer att växa.

Här kan du lyssna på programmet. Glad sommarvecka!