När argumenten tryter så kommer trollerihånet fram

Janne Näsström

Publicerades: 4 september, 2015

Att syssla med trolleri leder emellanåt till tråkningar. Det får man lära sig att stå ut med, som när signaturen Göran P i en kommentar till förra inlägget skriver att jag ”trollar och slår blå dunster i ögonen”.

Men ibland spårar det ur. Som för ett antal år sedan, efter att Electrolux flyttat den stora dammsugarfabriken från Västervik till Ungern.

Två ekonomer på Svenskt Näringsliv skrev en debattartikel i lokaltidningen och förklarade att det berodde på den dåliga tillväxten i Sverige. Ungern var, till skillnad från Sverige, ett land med hög tillväxt och framtiden för sig.

Det var inte sant, visade en enkel kontroll. Visst, Ungern hade högre tillväxt i procent räknat, men det är en klassisk statistisk fälla. Det finns en källa till köpkraftsjusterad ekonomisk statistik för alla världens länder. Det är amerikanska CIA med tjänsten World Factbook (www.cia.gov). Det visade sig, om jag minns rätt, att Ungerns köpkraftjusterade BNP per capita bara var en tredjedel av den svenska.

Att jämföra procenten blir fel, vilket jag exemplifierade med en höjdhoppare. Låt säga att någon hoppar en meter och förbättrar sig med tio centimeter. Det blir 10 procents ökning. En annan hoppar två meter. Tio centrimeters förbättring blir bara fem procent. Det här är förresten en delförklaring till att den kinesiska tillväxten sjunker. Samma procentuella tillväxt blir exponentiell och är således orimlig.

Om detta skrev jag ett debattsvar. Ekonomerna på Svenskt Näringsliv reagerade med ödlehjärnan och gick till angrepp med argumentet att det enda de hittade om mig på nätet var mitt trolleri och gjorde sig lustiga över att jag trollade även med siffror. Inga sakargument, bara hån över en del av min näringsverksamhet. Till saken här att jag på den tiden var aktiv i högskolevärlden och att den delen av min verksamhet kom högre upp på Google.

Jag ringde en av ekonomerna och undrade vad de hade gjort om de istället funnit att jag var öppet homosexuell? Vi skämtade ju bara, blev svaret. I sak hade han inga invändningar mot mitt ekonomiska resonemang.

Av det lärde jag mig att mitt trollande kommer upp först när motparten inte har några vettiga motargument.

För övrigt är målet med trolleri inte att luras och slå blå dunster i ögonen på folk. Det är underhållning och vi lär gärna seriöst intresserade att trolla. Att berätta för dem som bara vill veta hemligheten är lika meningslöst som att berätta för en lekman hur man spelar ett gitarrsolo.

Tvärtom är det magiker som står längst fram i arbetet att avslöja personer som påstår sig ha övernaturliga förmågor. Den mest kände är James Randi och i Sverige är John Houdi en av de främsta skeptikerna.