Se upp om du har aktiebolag!

Maja-Stina Skarstedt

Publicerades: 13 december, 2013

Eftersom SGI-reglerna är sämre för nystartade aktiebolag än för enskild firma finns det anledning för blivande föräldrar att se upp för aktiebolag.

Det skrev jag om i nr 7 av Driva Eget (förra numret).

Du måste alltså planera noga om du ska kunna gå på föräldraledighet med en anständig föräldrapenning. Om du ska starta ett nytt företag har du kanske inte råd att ta ut någon egen lön direkt.
– Därför passar enskild firma ofta bäst för den som ska starta nytt företag, säger Karin Berggren, jurist vid Företagarna.

Att nystartade aktiebolagsägare inte omfattas av samma nystartsregel som enskild firma har Företagarna reagerat mot:
– Det är en identifierad orättvisa i försäkringssystemet. Det tycker vi att man borde ändra på, säger Lars Ilmoni, arbetsmarknadspolitisk expert på Företagarna.

Även när du har en anställning kombinerad med företag måste du se upp. Flera företagare har då inte fått räkna med sin inkomst som anställd då de inte har jobbat ihop tillräckligt många månader som a-skattare.

Se också upp med reglerna om arbetsförbud för företagare under föräldraledigheten. Minsta lilla jobb för företaget kan betyda att din föräldrapeng dras in. Enligt Försäkringskassan får du nämligen bara avbryta ditt umgänge med barnet för att göra nödvändiga hushållsgöromål om du är föräldraledig på heltid. Vill du jobba en del av dagen, som att uppdatera din webbplats eller skriva en offert för framtida jobb, måste du i förväg begära att minska din föräldrapeng enligt särskilda regler, exempelvis med en fjärdedel.

Om Försäkringskassan fattar ett beslut som du inte är nöjd med finns det vägar att gå:
– I första hand ska du begära en omprövning och om det inte sker någon förändring kan du gå till Förvaltningsrätten, tipsar Företagarnas Karin Berggren.

HAR DU HAFT TRUBBEL med din föräldrapenning? Berätta i en kommentar, eller mejla gärna mig på majastina@driva-eget.se

Men nu: Njut av helg och lucia! Jag ska ta vara på min frilans-frihet, kompa ut och gå på första uppstyrda luciatåget där vi hoppas att den här pepparkaksgubben inte går wild-and-crazy för att de inte bara sjunger Imse vimse (så blir det nämligen just nu på hemmaplan när föräldrarna tar ton).