Varför medarbetarägt företag?

Mike Blixt

Uppdaterades: 2 april, 2019
Publicerades: 23 oktober, 2014
Mike Blixt

Mike Blixt

Jag är väldigt förtjust i tanken att en grupp personer med olika kompetenser tillsammans bygger upp ett stort företag från scratch. Ett företag där alla är delägare.

Vi kan inleda med att se det hela ur en investerares ögon.

Om jag får erbjudandet att investera en större summa pengar i en idé där en ensam person leverear den och har för avsikt att bygga upp den helt utan team, skulle jag välja att inte investera. Oavsett hur duktig denna ensamma person är, har jag svårt att se att företaget ska lyfta. Så många kompetenser kan inte en person besitta. Sedan beror det så klart på vad det är för typ av idé men om en person ensam skulle kunna bygga upp den, är den för liten i mina ögon.

Jag skulle vilja se att affärsidén innehåller personer som tydligt täcker alla de kompetensområden jag ser att företaget behöver. Är det ett företag där en produkt ska säljas, lär man naturligtvis ha en person som kan sälj med i teamet. Det är totalt orimligt att exempelvis en tekniker eller grafiker ska skissa fram en säljprognos och budget. Helt utan kunskap eller erfarenhet.

Det fungerar på samma sätt åt det andra hållet. Hur skulle det se ut om en säljare börja knacka programmeringskod utan kunskap? Jag tror inte att plattformen skulle blir speciellt funktionell.

Har du en bra affärside och en brinnande vision och har för avsikt att starta ett företag? Då har du förmodligen 100% ägarskap inledande.

Om du sedan ringar in de kompetenser du faktiskt behöver, är det troligt att du landar på minst en handfull personer.

Vad skulle det vara värt att ha en grafiker med i teamet? Eller att ha en person som är riktigt kunnig när det kommer till bokföring och hela den ekonomiska biten?

Jag har själv provat på att “ta hand” om saker vilka jag hade väldigt lite kunskap i på egen hand. För mig har det aldrig fungerat. Ambitionen och viljan har det inte varit något fel på men hur rimligt är det egentligen att tro att jag ska lära mig all den ekonomiska kompetens som krävs på kort tid? Det handlar om kunskaper som ekonomerna har studerat under flera år och förmodligen arbetat med under några år till. Är det rimligt att en helgkurs på nätet ger mig den kompetens jag behöver i mitt företag? Kan jag göra en riktig budget efter den kursen? Jag trodde det förr, men tror det inte längre.

Skulle det inte vara värt att ge bort en viss procentsats av din idé  till någon som besitter dessa kunskaper? I utbyte mot tid, engagemang och kompetens.

Och hur duktig är du egentligen på Photoshop och In Design? Kan du verkligen ta hand om allt det grafiska i profileringen av ditt företag? Eller tänker du använda ClipArt? Tänker du driva din företagshemsida som en WordPressblogg?

Om du nu väljer att ge bort delar av ditt företag, ska procentsatsen du ger bort ligga i fas med värderingen och en branschmässig timpenning.

Exempel:

Ditt företag värderas till 1 000 000. Det betyder att varje procentandel inledande är värd 10 000. Låt säga att en timpenning på 500 kronor är marknadsmässigt och att du ger bort 5%. Det motsvarar alltså 50 000 kronor vilket betyder 100 arbetstimmar som du ”får” av personen i gengäld för procentsatsen du nu gav bort. Sedan ska man även tänka på att denne nu är delägare. Det betyder förmodligen också att denne förväntas lägga ett antal timmar som delägare. Detta har aldrig varit ett problem för oss i vårt team. Problemet har snarare varit att mina kollegor arbetar för mycket.

 Idag väljer jag att ge bort en del av mina företag och har för avsikt att göra varje gång jag startar något nytt projekt eller företag då jag känner att jag själv inte behärskar all den nödvändiga kompetensen.

Föreställ dig hur mycket du kan lära dig genom att ha alla dessa kompetenser i din närhet varje dag. Din utvecklingskurva slår i taket varje vecka och du slipper lägga tid på att göra saker du egentligen inte kan.

Om vi nu återvänder och ser på affärsplanen genom en investerares ögon igen. Då blir det väldigt tydligt att affärsplanen inte innehåller några hål, inte när det kommer till kompetenser. Så länge affärsplanen och budgeten ser trovärdiga ut, skulle jag nu investera.

Jag investerar alltså inte i idén. Jag investerar i teamet bakom idén. Utan teamet är idén näst intill värdelös. Bra idéer är det knappast ont om. Bra team däremot, de växer inte på träd.