#hållbarhetsresan
Offentligt stöd

Så söker du offentliga stöd och bidrag till ditt företag – och här är 10 du kan söka!

Maja-Stina Skarstedt

Uppdaterades: 8 november, 2023
Publicerades: 26 oktober, 2023
Foto av: Adobe Stock

Brist på pengar i företaget? Då kan det vara klokt att se över vilka offentliga stöd och bidrag som finns. Här går vi igenom olika alternativ för dig.

I Sverige finns flera chanser till offentligt stöd – både från myndigheter och organisationer. Tillväxtverket, Vinnova, Jordbruksverket och Almi är några exempel.

Det gäller att du uppfyller deras kriterier. Här går vi därför igenom:

  • Hur du vet vad som kan krävas för finansiellt och offentligt stöd
  • Hur du kan hitta stöd och bidrag
  • Hur du kan ta hjälp av AI-verktyg för din ansökan
  • Hur du lyfter fram ditt hållbarhetsarbete i ansökan

Redo att lära dig mer? Håll i hatten – nu kör vi!

Vad som kan krävas för finansiellt och offentligt stöd

En grundregel som gäller för de allra flesta offentliga stöd är att ditt företag ska bidra med tillväxt eller innovation. Du som ganska nöjt driver ett enmansföretag utan ambitioner att växa eller utöka teamet med fler medarbetare har alltså svårt att få stöd.

Om du är i startgroparna med en innovation eller tänker att du ska anställa för att skala upp så har du större möjligheter. Vad som är en faktiskt innovation går också att diskutera. Det kan lika gärna vara en ny affärsmodell eller tech-lösning som en sprillans ny produkt på marknaden.

Läs mer: Superguide: Hitta finansiering till ditt företag – alla möjligheter på ett ställe

Begreppet tillväxt kan också tyckas luddigt. Vad är ökad tillväxt egentligen? Här ser myndigheter och organisationer gärna en ökad omsättning, ökat antal anställda eller att du och bolaget ska expandera till andra länder. Växa helt enkelt!

Innan du söker bör du tänka på att många av stöden inte får gå till din egen lön, men det står bland kraven. I många fall krävs det också medfinansiering från ditt eget bolag eller annat håll.

Här kan du hitta stöd och bidrag – 10 exempel

Beroende på vad du söker finansiering för finns olika stöd och bidrag att få. Här har vi samlat tio olika:

  • Starta eget-bidrag – för dig som är arbetssökande. Du behöver vara inskriven hos Arbetsförmedlingen. Stöder ges under ett halvår.
  • Almis verifieringsmedel – om du är i startfas eller hållit på ett tag och har en innovativ affärsidé som behöver utvecklas. Även privatpersoner med en innovativ affärsidé med stor potential kan få detta.
  • Startstöd från Jordbruksverket – om du är 40 år eller yngre än så. Du behöver antingen starta upp, skala upp eller ta över ett jordbruks-, trädgårds- eller rennäringsföretag.
  • Bidrag från Nordiskt klimatinitiativ (NCF) – till projekt som verkar för ett bättre klimat och mindre fattigdom i låginkomstländer. Här krävs en teknisk innovation som rör klimatförändringarna.
  • Energimyndighetens finansiering – till projekt för affärsutveckling, test och lansering av nya innovativa produkter och tjänster. Din lösning måste ha ett tydligt affärsfokus och bidra till energieffektivisering.
  • Tillväxtverkets regionala investeringsstöd – kan ges till företag med investeringsbehov i glesbygd och landsbygd. Länsstyrelserna i varje region bestämmer vilka platser som räknas in här.
  • Europeiska socialfondens stöd – för kompetensutveckling av personal och personer både i och utanför arbetslivet.
  • Affärsutvecklingscheckar från Tillväxtverket – om ditt företag vill ta in extern kompetens. Tänk på att du ska vilja växa, ha mellan 2 och 49 anställda och omsätta 3-100 miljoner kronor.
  • Vinnovas finansiering – som delas ut till olika innovationsprojekt. Här kan det vara klokt att löpande spana in. Vinnova kommer med nya utlysningar titt som tätt.
  • Lokala stöd – hos kommuner och regioner. Ofta administreras dessa via Almi eller hos regionerna ute i landet. Kolla med Almi, via din kommuns hemsida eller hos din region.

Alla krav för dessa bidrag och stöd finns på respektive hemsida.

Nya AI-verktyg kan hjälpa dig med din ansökan

Blir du svettig bara av tanken på att ska skriva en ansökan för att ens kunna vara aktuell för stöd? Ta det piano! Med hjälp av alla utvecklade AI-tjänster kan du luta dig tillbaka medan de gör grovjobbet åt dig.

Vi på Driva Eget testade fyra olika verktyg där vi fastnade mest för ChatGPT och Rytr. Här är det viktigast att vara väldigt konkret när du beskriver vilken texthjälp som du behöver.

  • Vilka frågor måste besvaras i ansökan?
  • Vilka spontana svar har du själv?

Ge verktygen så mycket information och önskemål som möjligt. Ju mer konkret du är, desto bättre. Båda AI-verktygen hjälper sedan till att brodera ut texterna och din ansökan. Extra plus för Rytr som kan ge dig en affärspitch rent konkret.

Tänk bara på att radera robotarnas klyschor och floskler. De brukar strössla med det!

Läs mer: Chat-GPT – hur kan en småföretagare använda det? 10 smarta sätt!

Vikten av att lyfta fram ditt hållbarhetsarbete

Om du vill få pluspoäng – och ibland ens vara aktuell! – när du söker offentliga stöd och bidrag är det av stor vikt att du beskriver företagets hållbarhetsarbete.

Idag krävs det från många håll att du som driver företag har en plan för bolagets hållbara utveckling. Speciellt många offentliga myndigheter och aktörer har krav på sig att pengarna som de delar ut har nytta för både social, ekonomisk och global hållbarhet. Så var på tårna här! Det brukar löna sig – inte bara i ansökningsprocessen utan också för att vi ska nå våra globala mål.

Denna artikel är en del av Driva Egets satsning #hållbarhetsresan, som presenteras i samarbete med Almi.

Almi AB investerar i framtida tillväxt och erbjuder finansiering och affärsutveckling till företag som vill utvecklas och växa hållbart. Det omfattar såväl idéer med tillväxtpotential i tidiga faser, som etablerade företag i en expansionsfas. Almi ägs av staten tillsammans med regionala ägare och finns nära företagen med 40 kontor över hela landet.