<![CDATA[]]>

Småföretagarfrågorna blir Dambergs bord

Anders Andersson

Publicerades: 15 september, 2014

Det blir förmodligen Mikael Damberg som tillsammans med Stefan Löfven och Magdalena Andersson tar hand om småföretagarfrågorna i en ny regering.

Men när socialdemokraterna nu inleder regeringsförhandlingar med miljöpartiet kommer småföretagarfrågorna långt ned på agendan. När talmannen bett Stefan Löfven att bilda regering gäller det först för honom att i flera steg försöka lösa den svåra parlamentariska situationen, eftersom de tre rödgröna partierna inte har egen majoritet:

  • Det troliga är då att han bildar en regering där miljöpartiet med hänsyn till valresultatet kan få fyra ministerposter. Utöver språkrören är det då troligt att Kjell Bolund blir biträdande finansminister vid sidan av Magdalena Andersson. Mikael Damberg kan då blir näringsminister. I en debattartikel här på sajten har han sagt hur han då vill hantera småföretagarfrågorna.
  • Sedan gäller det att försöka sy ihop en budget för Sverige. Om denna enbart grundar sig på de tre rödgröna partiernas politik har allianspartierna hotat med att säga nej. För att undvika regeringskris kan Löfven då försöka hitta en bredare budgetlösning tillsammans med folkpartiet och centern.

Om detta går är i dag högst osäkert – och hur det går med småföretagarfrågorna är ännu mer oklart.

Det svepande ord som näringsministerkandidat Damberg skriver här i sin debattartikel lär dock fler partier kunna ställa upp på:

”Sveriges hårt arbetande företagare behöver raka rör, schyssta villkor och mindre krångel. De vill ha möjlighet att expandera och anställa fler. Man vill veta vad som gäller och kunna planera för framtiden. Vi vet att fyra av fem jobb tillkommer i de små- och medelstora företagen. Politiker kan inte skapa jobb – det är företagen som gör det.”